22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Da li će doći do rebalansa Budžeta TK?

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Periodični izvještaj Budžeta Tuzlanskog kantona za šest mjeseci ove godine. I pored brojnih mjera kojima se nastojalo ublažiti negativne posljedice pandemije korona virusa, Tuzlanski kanton je u šest mjeseci ove godine zabilježeio deficit u iznosu od oko 1,6 miliona maraka.

“Navedeni deficit Budžeta TK rezultat je možemo reći sa sigurnošću proglašenja stanja prirodne nesreće na nivou FBiH, pa tako i TK, a to je od 17. marta 2020. godine. Momenat kada je TK osjetio pad prihoda je 22. mart 2020. godine, pa su april i maj bili mjeseci koji su bili najkritičniji”, istakla je Merima Hajdarević, sekretar Ministarstva finansija TK.

S obzirom na navedeni ostvareni deficit s pravom se postavlja pitanje da li će Budžet TK doživjeti određene promjene.

“Rebalans nije u planu, posljednji podaci pokazuju da  neki privredni tokovi ponovo počinju da rade,  da se ostvaruju. Vrlo je teško procijeniti šta će se dešavati.  Naravno, u situaciji da ostvarenje ne bude pratilo Plan Budžeta mi ćemo biti prinuđeni što nam je i zakonska obaveza pokrenuti postupak izmjena i dopuna Budžeta”, dodala je za Hajdarević.

Vlada TK također je donijela Pravilnik o postupku odobravanja sredstava za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima. Radi se o subvencioniranju dijela kamatne stope krajnjim korisnicima kreditne linije kod izabrane banke sa kojom je Vlada zaključila Ugovor.

“Vezano za ovaj Pravilnik bitno je naglasiti da će se prenos sredstava vršiti pod uslovom da banka obavijesti Vladu, odnosno Ministarstvo privrede da su korisnici kredita za određeni kvartalni period ispunili sve svoje obaveze i na taj način ostvaruju pravo na subvenciju kako je dogovoreno ovim projektom. Na ovaj način želimo da pomognemo privrednicima barem na neki način”, izjavila je Fehrija Bajramović, sekretar Ministarstva privrede TK.

Vlada je na ovoj sjednici utvrdila i kriterije za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola za novu školsku godinu u iznosu od 50% mjesečne karte. Prema riječima Elmira Tukića, šefa Odsjeka za obrazovanje i nauku u Vladi TK ovo se odnosi na učenike koji stanuju na udaljenosti od kuće do najbliže škole više od 2 kilometra, te nisu obuhvaćeni nekim drugim subvencijama i propisima u vezi prijevoza, te za učenike sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona na udaljenosti većoj od dva kilometra od najbliže škole, koju pohađaju, kao najbližu, osnovnu školu na području drugog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona podržala je Inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja za pokretanje aktivnosti na uređenju rada gradskih/općinskih pijačnih prostora, a prihvatila je i izvještaj o poslovanju nekoliko javnih institucija TK za prošlu godinu.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA