10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Da li nam je potrebna treća doza vakcine protiv korona virusa?

Nešto više od pola godine prošlo je otkako je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila prvu vakcinu za suzbijanje širenja korona virusa i to je bila Fajzerova vakcina. Kao i većina drugih  i Fajzer se aplicira u dvije doze. No, još uvijek nije utvrđeno koliko traje imunitet na korona virus nakon primanja i druge doze vakcine. Prema istraživanjima različitih univerziteta, moguće je da će biti potrebno primiti i treću dozu vakcine proizvođača Fajzer i to u roku od 6 do 12 mjeseci nakon revakcinacije.

“Istraživanja sa različitih univerziteta pokazuju da imunitet koji dobijemo nakon vakcinacije traje duže nego se mislilo. Po nekim studijama pretpostavljeno je da će imunitet trajati 12 mjeseci. Tako da u ovom trenutku malo je vjerovatno da ćemo skoro govoriti o trećoj dozi dok se ne završe dodatna klinička istraživanja tako da moramo čekati rezultate istraživanja jer kratko je vrijeme proteklo od vakcinacije” – istakao je prof.dr. Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobijologiju UKC Tuzla.

Od našeg imunog sistema i količine antitijela koja budemo zadržali, te od ćelija imunog sistema zavisit će da li ćemo primiti treću dozu vakcine. Studije koje su do sad rađene pokazuju da imuni odgovor nakon vakcine ili preležane infekcije traje duže od šest mjeseci. Budući da je vakcinacija počela krajem prošle i početkom ove godine, potrebno je još vremena kako bi se govorilo o rezultatima vakcinacije. No, dostupni podaci su ohrabrujući.

“Još tu treba dodatnih studija ali pokazale su zemlje koje su provele masovnu vakcinaciju kao što su Izrael i SAD da već postoji određena zaštita od ponovne infekcije ne samo od težih oblika oboljenja. Tako da je važno da su osobe po našim preporukama ispunile vakcinaciju tamo gdje treba jedna odnosno dvije doze, tako da ćemo biti potpuno zaštićeni i čekati dalja istraživanja” – rekao je Tihić.

Dok rezultati različitih istraživanja ne daju odgovore na pitanja koliko traje imunitet na korona virus nakon vakcinacije, već se nagađa da bi vakcina protiv korona virusa mogla biti sezonska vakcina, odnosno da se prima jednom godišnje.

Vjerovatno jedan vid revakcinacije će biti potreban, slično nešto što imamo kod hepatitis B virusa, gdje pravimo revakcinaciju ali znamo da imuni odgovor traje puno duže nego smo mislili. Tako se može desiti i kod ovih vakcina da će imuni odogovor trajati duže od godinu dana i da će u nekom terminu trebati napraviti revakcinaciju” – naglašava Tihić.

Ukoliko se desi da vakcina protiv korona virusa bude sezonska, vodit će se računa da revakcinacija bude apdejtovana sa novim sojevima virusa.

 

Vezane vijesti

TUZLA