27.8 C
Tuzla
25.05.2022.

Damir Arnaut o BiH pred Parlamentom Ujedinjenog Kraljevstva

Poslanik u Predstavničkom domu državnog Parlamenta i član Predsjedništva Naše stranke Damir Arnaut svjedočit će danas pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva o temi “Situacija u Bosni i Hercegovini i odgovor Ministarstva za vanjske poslove, države Commonwealtha i razvojne poslove (Foreign Office)”. Saslušanje počinje u 15:30h po bh. vremenu, a na istom će također svjedočiti Baronesa Arminka Helić, članica Doma lordova britanskog parlamenta, te Majda Ruge, viša saradnica Evropskog vijeća za vanjske poslove u Berlinu.

Arnaut će odgovarati na brojna pitanja članova ovog komiteta, a očekuje se da oni svoja pitanja posebno usmjere na teme koje se tiču sigurnosne situacije u našoj zemlji, borbe protiv korupcije, uključujući sankcije protiv korumpiranih osoba i kompanija, negativnog uticaja nedemokratskih režima na procese u Bosni i Hercegovini, poteza koje Zapad treba preduzeti s ciljem očuvanja mira i stabilnosti, pokušaja reformi izbornog zakona, Berlinskog procesa, uloge OHR-a te sličnih pitanja.

“Raduje me ovako visok interes Velike Britanije za stanje u Bosni i Hercegovini, kao i činjenica da zvaničnici te zemlje prepoznaju konkretne poteze na polju borbe protiv korupcije, te međuetničke i međuentitetske saradnje po pitanju vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i ispunjavanja 14 prioriteta. Trebaju nam snažni i čvrsto opredijeljeni saveznici za mirnu i prosperitetnu BiH, članicu Evropske unije i NATO saveza. Velika Britanija je jedan od predvodnika tih procesa i današnje svjedočenje treba gledati kao još jedan dokaz tome i uzeti ga kao dodatni razlog za smanjenje straha od destabilizirajućih i ratnohuškačkih poruka. Takva politika nema podršku Zapada, ali je još uvijek ne treba potcjenjivati”, rekao je Arnaut.

Ovo svjedočenje dolazi u periodu jačanja britanskog angažmana u Bosni i Hercegovini, te u svjetlu pokušaja destabilizacije državnih institucija od strane domaćih aktera, u čemu isti imaju podršku autokratskih režima.

Dodatni detalji u vezi s ovim svjedočenjem su dostupni na  https://committees.parliament.uk/event/6802/formal-meeting-oral-evidence-session/, a svjedočenje će se moći pratiti uživo na https://parliamentlive.tv/event/index/03ffc5a9-74a8-4837-bf56-f5c70b727e43.

POSLJEDNJE DODANO