22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH obilježen u Tuzli – STOP politikama brisanja i zaborava

Od ukupnog broja stradalih u ratu, prema podacima Bosanske knjige mrtvih, žene čine više od 10 posto, i taj broj još uvijek nije konačan. Njihova imena se rijetko ili gotovo nikako ne nalaze na spomenicima, a sjećanja na njih čuvaju samo članovi porodice ili bliski prijatelji. Iz tog razloga, kako bi sačuvale kulturu sjećanja, članice Inicijative Mir sa ženskim licem već sedam godina obilježavaju 8. decembar – Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini.

Ono što je jako važno i što se trudimo kroz inicijativu je da ukažemo na važnost uloge žene u kulturi sjećanja. Posvetili smo svim ženama žrtvama rata bez obzira na nacionalnu pripadnost”, kazala je Merima Skokić, asistentica u Udruženju “HO Horizonti” Tuzla.

Od završetka rata u Bosni i Hercegovini prošlo je skoro 30 godina, a položaj žena, kao i tada i danas je na klimavim nogama.

Ono što mi pokušavamo jeste da shvatimo da su žene u ratu bile nenaoružane, nezaštićene, da su bile žrtve i da su, nažalost kada je došao mir ponovo postale žrtve patrijarhata, uloge da žena uvijek mora bolje, više, kao da je neka rekorderka, a ne govori se o ženskim ljudskim pravima”, istakla je Mira Vilušić, konsultantica Udruženja “HO Horizonti” Tuzla.

Obilježavanjem 8. decembra, članice Inicijative ukazuju na nepravedan odnos društva prema ženama koje su žrtve rata, a koje nemaju adekvatno mjesto u kolektivnom sjećanju.

Trebamo što više da osvještavamo i sebe i druge da bude nam jednako važno i za te žene koje su dale svoj doprinos, koje su bile na prvoj liniji, koje su čak obezbjeđivale adekvatnu njegu ranjenicima, da budu malo više pažene i da se o njima malo više zna”, rekla je Nedžada Avdić, aktivistkinja Udruženja “HO Horizonti” Tuzla.

Ove godine Dan sjećanja na stradanja žena u ratu u Bosni i Hercegovini u Tuzli obilježen je prikazivanjem filma “One umiru drugi put”, te šetnjom od Biblioteke do spomen ploče “Žene žrtve rata” gdje su članice Inicijative položile cvijeće.

Film se zove “One umiru drugi put” i nosi simboliku koja govori o tome da su umrle jednom kada su ubijene, ali su i zaboravljene i na taj način su umrle drugi put. To je neka simbolika kojom smo htjeli pokazat da su žene imale veliku ulogu tokom rata i svih dešavanja”, navela je Skokić.

Dan sjećanja na stradanje žena u ratu organizovan je u 12 gradova Bosne i Hercegovine, a podršku obilježavanju ovog datuma pružili su i predstavnici Gradske uprave Tuzla. Upravo Grad Tuzla realizuje veliki broj aktivnosti u čijem fokusu je položaj žena u društvu. Dokaz tome je i izrada Gender Akcionog plana kojim se želi ukazati na rodnu nejednakost, te da se na taj način o ovoj temi priča svakodnevno i na taj način isprave greške iz prošlosti.

Kada pominjemo žene koje su žrtve rata i nasilja, tim osobama treba da se posveti posebna pažnja svih institucija, ne samo jedinica lokalne samopurave. Moram da kažem da je grad Tuzla to prepoznao pa kroz projekte pomažemo veliki broj nevladinih organizacija koje se bore za jednakost prava žena”, rekao je Zijad Lugavić, v.d. gradonačelnika Tuzle.

Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini dio je kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Vezane vijesti

TUZLA