30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

U TK još jedan slučaj femicida: Da li su žene danas sigurne?

Samo deset dana nakon femicida i ubistava u Gradačcu, u naselju Podgajevi kod Živinica dogodio se novi slučaj femicida i suicida.

 „U jednoj porodičnoj kući u naselju Podgajevi u vlasništvu T.Č. pronađena su dva beživotna tijela. Ženska osoba za koju je kasnije utvrđeno da se radi o T.Č. 1971. godište i muške osobe inicijala M.A. 1965. godište sa povredama nastalim usljed pucanja iz vatrenog oružja.“ rekla je Adnana Sprečić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK

 U porodičnoj kući pronađeno je i maloljetno dijete koje je u srodstvu sa žrtvom femicida, potvrđuju iz Uprave policije. Djetetu je ukazana psihološka pomoć, a u rad je uključen i Centar za socijalni rad Živinice. Istragu provodi Kantonalno tužilaštvo, a više detalja, kažu bit će naknadno poznato. No, ono što je sigurno je, da je još jedan slučaj femicida ponovo potresao bh javnost.  A oči javnosti uprte su u nadležne.

 ”Država nije napravila ništa da izađe pred javnost, da osudi, da kaže šta će uraditi,  koji su joj zadaci u pogledu svih onih koji su u lancu prekida nasilja nad ženama”. dodala je Mira Vilušić, konsultantica Udruženja ”HO Horizonti”

Ono što je najgore je, da će se ovakvi slučajevi dešavati češće, baš zbog nepravovremenih reakcija nadležnih, naglašava Vilušić.

„Ja vjerujem da će toga biti još i  i vidite isti je scenarij, prvo ubije ženu pa sebe i to je jedan problem. To nam govori da su femicid i suicid u kompletu, a tu bi društvo trebalo da povede računa u debeloj mjeri šta se dešava sa narodom“. zaključila je Mira Vilušić, konsultantica Udruženja ”HO Horizonti”

 

Sa druge strane, državno resorno ministarstvo zbog sinošnjeg događaja u Živinicama dodatno poziva na sinhroniziran rad nadležnih.

 ”Još jednom pozivam na spregu boljeg i koordiniranijeg djelovanja između policije, centara za socijalni rad, tužiteljstava i sudova u BiH. Stručna javnost je saglasna da su ključne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH te njegovo hitno usklađivanje s Istanbulskom konvencijom. Važan segment koji ne bi smio biti izostavljen jeste da femicid bude inkorporiran u zakon”. izjavio je u svom saopštenju Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH

Podaci pokazuju da je tokom prošle i ove godine u Tuzlanskom kantonu, računajući sinošnju žrtvu, ubijeno sedam žena. Stoga je pitanje ”Da li su žene sigurne i ko ih štiti?” i dalje otvoreno.

Vezane vijesti

TUZLA