7 C
Tuzla
02.03.2024.

Danas otvaranje umjetničke fondacije ”Oblik”

Otvaranjem fondacije umjetnika ”Oblik” omogućeno je povezivanje umjetničkih stvaralaca kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire. Današnjom zajedničkom izložbom u sarajevskom naselju Ciglane fondacija ” Oblik” bit će otvorena s početkom u 19 sati. Tačna adresa održavanja ovog događaja je Husrefa Redžića br. 10, a na izložbu su, kako ističu organizatori, svi dobrodošli.

Fondacija ”Oblik” je partnerska organizacija Udruženja građana ”Oblik” Tuzla. Ovo Udruženje radi kao kolektiv koji sinergira umjetnike iz različitih oblasti, od likovne umjetnosti, preko dramske i muzičke, a vrhunac kulturne razmjene je kolonija u Tuzli koja je prošle godine organizovana u rasponu od mjesec dana. Bila su organizovana različita kulturna dešavanja koja su ustupila prostor mladima te im pružila priliku promocije vlastitih djela.

Slikar iz Tuzle Mirsad Hadžiefendić,  istakao je da je ovo značajan korak kada je u pitanju umjetnost u našoj zemlji.

“Budžeti koji su namijenjeni za kulturu su vrlo mali, nedovoljni za normalan rad. Stoga, pokušavamo reći da bi se ti budžeti trebali malo povećati. Jedan grad, država bez kulture i umjetnosti ne može očekivati neki prosperitet.”

Više o samoj izložbi koja će biti organizovana danas, Hadžiefendić ističe:

“Na izložbi će biti izloženo nekih 17 radova. Večeras nas je deset, tu su kipari, grafičari i slikari. Od prvog jula smo aktivni svaki dan, radit ćemo radionice, imat ćemo mjesečno postavke i izložbe autora iz BiH. Izlagat će kolege iz Sarajeva, Krajine, Breze i Tuzle.”

Fondacija ”Oblik” ima za cilj da organizovanjem kulturnih događaja u Sarajevu spoji mladu kulturnu scenu Tuzle i Sarajeva. Osim toga, jedan od ciljeva je  i stipendiranje i obrazovanje mladih u Bosni i Hercegovini. Iz direkcije fondacije ”Oblik” poručili su da je kolektivna izložba mladih umjetnika samo prvi u nizu događaja koji nas očekuju.

Vezane vijesti

TUZLA