11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Dani odbrane Sapne: Obilježena godišnjica pogibije kapetana Senada Mehdina Hodžića

U okviru manifestacije Dani odbrane Sapne u naselju Zaseok danas je obilježena godišnjica pogibije narodnog heroja Senada Mehdina Hodžića i boraca koji su 10. maja 1992. godine dali živote za odbranu domovine.

Na mjestu pogibije kapetana Hodžića predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, lokalne vlasti, boračkih organizacija položili su cvijeće i proučili Fatihu poginulima, nakon čega su posjetili šehidsko mezarje u Zaseoku.

Avdo Subašić jedan je od boraca koji su toga dana bili u Zaeoku. Prema njegovim riječima, kada je počelo granatiranje pored kapetana Hodžića je ostalo 10-15 slabo naoružanih boraca.

– Bili smo okruženi tenkovima, granatiranje je krenulo sa nekoliko strana – izjavio je Subašić za Fenu.

Među borcima kapetana Hodžića bio je i Osman Mahmutović. Sjećanja na taj dan su mu još uvijek svježa.

– Nas je jako malo ostalo taj dan u Zaseoku, da li smo bili hrabri ili pomalo ludi sad ne bih znao reći – izjavio je Mahmutović.

Tog dana ranjen je i Hase Tirić, Hajro Mešić dan ranije, dok je Šefik Garibović izgubio život kao 17-godišnjak.

Po sjećanju Subašića i Mahmutovića, napad na Zaseok nije trajao dugo, ali gubici s kojima su se sreli u tome trenutku bili su nemjerljivi, ostali su bez prijatelja iz djetinjstva.

Za njih je svaki deseti maj povratak u prošlost sa sjećanjima na strahotu kojoj su bili izloženi.

Senad Mehdin Hodžić je rođen 1957. godine, a u trenutku pogibije imao je 35 godina. Petnaestak dana prije pogibije, Hodžić je preuzeo dužnost komandanta taktičke grupe Teritorijalne odbrane Zvornik sa sjedištem na slobodnoj teritoriji Sapne. Zajedno sa Hajrudinom Mešićem, kapetanom Hajrom, a uskoro i sa Hasetom Tirićem, organizovali su odbranu sa te slobodne teritorije.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA