7 C
Tuzla
13.04.2024.

Darujte krv: Vama ne znači ništa, a nekome je pitanje života i smrti

Jednom dozom krvi mogu se spasiti čak tri života! Nekome je to praktično pitanje života ili smrti, dok onome ko krv daje to ne znači ništa jer zdrav organizam nadoknađuje količinu i sve sastavne dijelove darovane krvi u toku 24 sata. Zbog pandemije korona virusa, dobrovoljni davaoci krvi moraju proći mnogo strožije procedure kako bi dali tečnost koju nije moguće proizvesti na umjetan način.

”Naši davaoci osim trijažnog upitnika ispunjavaju još jedan dodatan upitnik, a onda je tu naš standardni upitnik gdje davaoc odgovora na brojna pitanja i daje na pristanak za darivanje krvi. Tako da samo zdrava osoba od 18-65 godina može dati krv u pojedinim situacijama se pomjeraju te granice, ali o tome odlučuje ljekar,” rekla je prim.dr. Slavica Mott Divković, načelnica Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla.

Svako se može naći u situaciji da mu zatreba krv kao lijek i tada je ovisan o dobrovoljnim davaocima krvi. Stoga je potrebno uvijek imati dovoljne količine krvi u pričuvi. Na godišnjem nivou u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH bude prikupljeno oko 15 hiljada jedinica krvi, a akcije dobrovoljnog darivanja krvi često se organizuju širom Tuzlanskog kantona. Iz Poliklinike za transfuziologiju poručuju da osobe koje budu pozitivne na COVID-19 nakon što su par dana prije dali krv trebaju odmah tu informaciju dostaviti njima.

”Jer mi imamo sistem da u svakom trenutku možemo doći od davaoca do pacijenta i od pacijenta do davaoca i eliminirati te doze krvi da ne bismo došli u situaciju da ugrozimo život naših pacijenata. Kako se brinemo o davaocima tako se brinemo i o pacijentima ne želimo da ovim načinom liječenja ugrozimo bilo čiji život,” kaže načelnica Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla.

A krv se može darovati u Poliklinici za transfuziologiji UKC-a Tuzla svakim radnim danom od 08:00 do 15:00 sati.

Vezane vijesti

TUZLA