10.5 C
Tuzla
04.03.2024.

Dedić: Objavljen poziv za dodjelu sredstava za razvoj ruralne tržišne infrastrukture

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić potvrdio je za Fenu da je u okviru projekta EU4AGRI raspisan Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama za unapređenje i razvoj ruralne tržišne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

– Poziv je otvoren do 18. juna, a vrijedan je skoro dva miliona KM. Ovom prilikom pozivam jedinice lokalne samouprave da prijave projekte na ovaj Javni poziv kojim će se podržati ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti povezane s poljoprivredom i ruralnim razvojem, kao što su zelene pijace, tržnice, infrastruktura i usluge za otkup, prodaju i distribuciju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i poboljšanje njihove kvalitete i dostupnosti na tržištu – rekao je Dedić.

Zainteresovani trebaju aplicirati, kaže Dedić, za projekte s kojima će se unaprijediti infrastruktura i doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH.

Ministarstvo je jedan od glavnih partnera u izradi, provođenju i ocjenjivanju mjera podrške kroz projekat EU4AGRI.

Tokom 2021. godine. planirano je da se izradi i objavi šest novih mjera podrške ukupne vrijednosti od oko 10 miliona KM, koje se odnose na primarnu proizvodnju, preradu, ruralni turizam, poljoprivrednu infrastrkturu, diverzifikaciju i jačanje savjetodavnih službi.

– Jedna od tih mjera je obuhvaćena objavljenim Javnim pozivom – dodao je Dedić.

EU4AGRI je četverogodišnji projekat (2020.2024.) koji finansira Evropska unija vrijedan 20,25 miliona eura, čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH. Projekt provode i sifinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Vezane vijesti

TUZLA