22.8 C
Tuzla
29.09.2022.

Delegacija EU u BiH: Korištenje Bonskih ovlasti je krajnja mjera, također i protiv nezakonitih radnji

Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju nesmetano provođenje izbora uz više integriteta i transparentnosti, kao i brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama nakon izbora 2. oktobra, navode iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Evropska unija duboko žali zbog toga što političke stranke nisu uspjele da se dogovore o usvajanju mjera koje bi osigurale integritet i transparentnost izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Za rezultat imamo današnju odluku Visokog predstavnika Schmidta.

Korištenje Bonskih ovlasti je krajnja mjera, također i protiv nezakonitih radnji. Opsežna međunarodna supervizija načelno je nespojiva sa članstvom u EU čemu Bosna i Hercegovina teži.

Evropsko vijeće je nedavno jasno izrazilo stav da je Evropska unija spremna prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao kandidatsku zemlju. Očekujemo da relevantni domaći akteri u BiH preuzmu liderstvo i odgovornost za reforme u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, stoji u saopćenju Delegacije EU u BiH.

POSLJEDNJE DODANO