16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Delegacija Općine Banovići u posjeti RMU “Banovići”: Podrška započetim projektima

Delegacija Općine Banovići na čelu sa općinskim načelnikom Begom Gutićem danas je boravila u prvoj radnoj posjeti rudniku “Banovići” d.d. Banovići. Prilikom posjete sa delegacijom Rudnika, koju je predvodio generalni direktor Fadil Kudumović, razgovarano je o značaju Rudnika za lokalnu zajednicu, budućoj saradnji, poslovnim rezultatima, razvojnim planovima i mogućnostima poboljšanja saradnje.

Generalni direktor gospodin Fadil Kudumović izrazio je zadovoljstvo posjetom općinske delegacije i ovom prilikom detaljno prezentirao aktuelno stanje u Rudniku, predočio analize i potoškoće sa kojima se Rudnik susreće u radu, kao i institucije naslonjene na Rudnik. Istakao je i da je za osam mjeseci uspio stabilizirati stanje u Rudniku i napraviti značajne iskorake u radu.

Općina Banovići danas je još jednom potvrdila da daje punu podršku projektima izgradnje Termelektrane i Cementare u Banovićima, koji su započeti prije 14 godina, te da mega projekte kao što su ovi, treba da vodi država, jer lokalne zajednice nisu nadležne za energetski sektor ali će uvijek biti podrška i suport novoj izgradnji, istaknuto je na sastanku.

Prioritet je likvidnost Rudnika i isplata plata rudarima

Otvorena su mnoga zajednička pitanja Rudnika i lokalne zajednice i naglašeno da je prioritet isplata plata rudarima i likvidnost Rudnika, te da obaveze prema lokalnoj zajednice po osnovu komunalne naknade, koncesije i drugih ugovora spadaju u drugi red.

Na današnjem sastanku, kao jedan od prioriteta lokalne zajednice istaknuto je iznalaženje lokacije za zemljište u svrhu mezarja mjesnih zajednica Podgorje i Stražbenica, čemu će se nadležne službe Rudnika i Općine u narednom periodu više posvetiti, a sve kako bi mještanima ovih mjesnih zajednica zajednički stvorili adekvatne uslove za rješenje problema iznalaženja zemljišta za potrebe mjesnih mezarja.

Otvoreno je i pitanje izmiještanja mjesnog mezarja Bučik i pitanje davanja mišljenja Rudnika za građenje u eksploatacionom području. Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da će predstavnici nadležnih službi Općine i Rudnika zajednički sagledati stanje po pitanju premještanja mezarja i izmjena elaborata za građenje u eksploatacionom području Rudnika. Oko 80 posto zemljišta Rudnika nalazi se unutar ekspolatacionog područja na kojem je zabranjeno građenje. Ovo će biti predmet detaljne razrade i izmjena u narednom periodu jer elaborat treba još liberalizirati i u skladu sa zakonom izmijeniti zone građenja gdje god je to moguće, zaključeno je na današnjem sastanku.

Zahvaljujući dobroj saradnji Općine i Rudnika u proteklom periodu je obezbjeđena uslovna saglasnost za rekonstrukciju stambenih jedinica za izbjegla i raseljena lica na području mjesne zajednice Podgorje i naselja Jezero, koji se realizuje u saradnji sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, ukupne vrijednosti oko 700 hiljada KM, a saradnju je neophodno nastaviti na obostrano zadovoljstvo i u okviru drugih projekata.

 

Vezane vijesti

TUZLA