10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovat će na trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSSE, koje će, u hibridnom formatu (mogućnost direktnog ili online učešća), biti održano od 21. do 24. juna ove godine.

Uz redovne izvještaje o aktivnostima Biroa i Stalnog komiteta PSVE, te izvještaje posmatračkih misija o parlamentarnim izborima u Bugarskoj i Albaniji, učesnici ljetnog zasjedanja PSVE raspravljat će i o transparentnosti i regulativi donacija poličkim strankama i izbornim kampanjama od stranih donatora, te glasati o rezoluciji i preporukama izvjestilaca na ovu temu.

Kako je najavljeno, tokom zasjedanja bit će održan i panel na visokom nivou o temi „Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja (Istanbulska konvencija): Deset godina poslije“.

Kad je riječ o aktuelnim temama, parlamentarci će raspravljati o potrebi za efikasnim mehanizmom solidarnosti između evropskih država kako bi se ublažio migracioni pritisak na države na prvoj liniji. Bit će saslušani i izvještaji, te obavljeno glasanje o rezolucijama i preporukama o temama koje se odnose na posljedice pandemije virusa korona (covid-19). Bit će riječi o covid propusnicama i certifikatima u svjetlu zaštite osnovnih ljudskih prava, o prevazilaženju socioekonomske krize prouzrokovane pandemijom, kao i o uticaju pandemije na prava djece.

Predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto prezentirat će saopćenje Komiteta ministara, o čemu će se takođe voditi rasprava.

Bit će raspravljano i o tome trebaju li političari biti procesuirani za izjave koje daju tokom vršenja mandata, kao i o medijskim slobodama, javnom povjerenju i pravu ljudi da znaju.

Jedna od tema rasprave bit će i položaj krimskih Tatara, a bit će saslušan i izvještaj o temu borbe protiv afrofobije u Evropi, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA