1.7 C
Tuzla
06.12.2023.

Delegati danas o mjerama štednje zbog pandemije Covid-19

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naći će se Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije kovida 19.

Ovim zakonskim prijedlogom predviđeno je da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja 2020. godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prevoz, te otpremnine za odlazak u penziju, prenosi SRNA.

Dnevnim redom predviđeno je da se delegati, u prvom čitanju, izjasne i o Prijedlogu zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije kovida 19, tako da tokom ove godine izdvajaju 20 odsto od plate u poseban fond za borbu protiv virusa korona.

Delegati bi trebalo da se, u prvom čitanju, izjasne i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH prema kojem bi maksimalni iznos otpremnine zaposlenim u institucijama BiH prilikom odlaska u penziju iznosio 10.728 KM.

Predloženi zakon, u prvom čitanju, zadržava pravo značajnog broja zaposlenih u institucijama BiH na otpremninu u iznosu njihovih šest neto plata isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, odnosno šest prosječnih plata u BiH ukoliko je to za njih povoljnije, ali uz uvođenje ograničenja na maksimalni iznos otpremnine koji može biti isplaćen na 12 prosječnih plata u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev Savjeta ministara za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih tijela BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće, po hitnom postupku.

Osim toga, na dnevnom redu je i zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikole Špirića i zamjenika Bakira Izetbegovića Dragana Čovića za razmatranje Prijedloga dopune Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku.

Pred delegatima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima.

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti, kao i Godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije za 2019. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati.

Vezane vijesti

TUZLA