16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Delegati PSBiH o Prijedlogu zakona o carinskim prekršajima

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati Prijedloga zakona o carinskim prekršajima BiH po hitnom postupku.

Zakon je predložilo Vijeće ministara BiH s ciljem usaglašavanja sa odredbama novog Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini te odredbama nove Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici.

Zakon o carinskim prekršajima koji je sada u primjeni donijet je prije stupanja na snagu novog prekršajnog zakonodavstva u BiH i njime se uspostavljaju znatno drugačija pravila koja se odnose na pokretanje i vođenje prekršajnog postupka te na organe nadležne za procesuiranje prekršaja.

Između ostaloga, Prijedlogom zakona propisano je da može biti sankcionirano svako netačno prijavljivanje robe ili prilaganje netačnih robnih dokumenata za šta je predviđen različit iznos novčane kazne.

Propisani su i duži rokovi zastarjelosti za pokretanje prekršajnog postupaka jer je u pogledu činjenica relevantnih za utvrđivanje postojanja prekršaja potrebno izvršiti određene provjere u skladu s materijalnim propisima koji reguliraju carinski postupak.

Delegati bi se trebali izjasniti i o Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH u prvom čitanju te Izvještaju o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene.

Pred delegatima su i informacije o stanju sigurnosti, o stanju javne zaduženosti te o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

Vezane vijesti

TUZLA