15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Delić: Osiguran milion KM za uređenje korita rijeka Spreče

Agencija za vodno područje rijeke Save izmjenom i dopunom ovogodišnjeg plana i finansijskog plana obezbijedila je milion KM za regulaciju korita rijeke Spreče, a najavljen je i projekt vrijedan pet miliona dolara koji bi finansirale međunarodne finansijske institucije putem UNDP-a kako bi se riješio dugogodišnji problem plavljenja zemljišta oko te rijeke.

U Tuzlanskom kantonu u junu su zabilježene velike padavine koje su uticale na dva vodotoka prve kategorije u ovom kantonu, rijeka Spreča i Tinja.

Prema riječima direktora Agencije za vodno područje rijeke Save Sejada Delića, uslijed padavina je došlo do naglog povećanja vodostaja na tim rijekama, voda se izlila iz korita i izazvala velike materijalne štete na određenim lokacijama.

– Planom i finansijskim planom nismo predvidjeli sredstva za uređenje korita rijeke Spreče izuzev Doboj-Istoka gdje je namijenjeno 100.000 KM za čišćenje i uređenje na tom području. Razlog što to nismo planirali je što su protekle godine međunarodne finansijske institucije putem UNDP-a izrazile spremnost da finansiraju uređenje korta rijeke Spreče u visini oko pet miliona dolara. Također, određena sredstva od oko dva do 2,5 miliona KM su planirana za uređenje rijeke Bosne iz tih sredstava u Maglaju – kazao je Delić za Fenu.

Predstavnici Agencije su krajem prošle i početkom ove godine obišli Tuzlanski kanton i razgovarali sa resornim kantonalnim ministrom i načelnicima općina Doboj-Istok, Gračanica i Lukavac gdje su ukazali da je neophodno riješiti pitanja imovinskopravnih odnosa i građevinskih dozvola kako bi u ovoj, odnosno u narednoj godini mogli da se obavljaju ovi poslovi.

– Međutim, ove zadnje padavine uslovile su da mi moramo djelovati, pa smo izmjenom plana i finansijskog plana  obezbijedili više od milion KM za uređenje korita rijeke Spreče u naseljima Doboj-Istok, Gračanica i Lukavac, a isto tako morali smo da djelujemo na rijeci Tinji i u toku je izrada glavnog projekta uređenja korita te rijeke u Tuzli, naselje Dragunja, kao i Tinje u Srebreniku u mjestu Špionica gdje su bile velike poplave – naveo je Delić.

– Agencija raspolaže sa minimalnim finanijskim sredstvima, naše vodne naknade su najniže u Evropi što svakako utiče na regulaciju korita, uređenje obala i zaštitu od voda. Za njihovo uređenje su potrebna mnogo veća sredstva. Mi upravljamo sa 15 vodotoka  prve kategorije gdje imamo više od dvije hiljada kolometara obala, kao i sa pet akumulacija i jezera. Za neke veće projekte nemamo sredstava, već pokušavamo da određenim intervencijama, uređenjima određenih dijelova korita  spriječimo ono što se može spriječiti. Naprimjer, Republike Hrvatska ima deset puta veće vodne naknade, odnosno veće prihode  za svoje vode nego što ima BiH – kazao je Delić.

Podsjetio je da su međunarodne finansijske institucije dosta djelovale poslije velikih poplava 2014. godine, te izrazio nadu da će određena sredstva i u narednom periodu biti operativna kroz određene projekte međunarodnih finansijskih organizacija.

Izvor: RTV SLON / Fena 

 

Vezane vijesti

TUZLA