13.9 C
Tuzla
19.05.2024.

Đapo: Hitno otvaranje granice za ulazak građana Turske, SAD i zemalja istoka

Na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo uputit će zahtjev da se Federalna vlada zvanično obrati Vijeću ministara BiH i zatraži hitno otvaranje granice za ulazak građana Turske, SAD i zemalja istoka u BiH.

Iako već duže vrijeme ministrica Đapo od Vijeća ministara BiH traži da donese odluku o otvaranju granice za građane Turske, SAD i zemalja istoka, to se bez ikakvog objašnjenja još nije desilo.

– S druge strane, Turska kao država građanima BiH potpuno je otvorila svoje granice i mogu ulaziti bez ikakvih administrativnih barijera. Također, bitno je istaknuti da Turska ima najmanji broj zaraženih virusom COVID-19 pa je i gledajući statistiku, potpuno nejasno zašto je ta država na crnoj listi BiH. Od Turske možemo naučiti mnogo o tome kako se pomoću skenera kontroliraju turisti na aerodromima prilikom dolaska, pa je gotovo nemoguće da vam dođe zaražena osoba. Onaj ko ima povišenu temperaturu, diskretno ga pozovu i testiraju. To isto možemo raditi i mi na našim aerodromima – kazala je Đapo.

Vijeće ministara BiH treba da nakon otvaranja granice, propiše i uvjete ulaska u BiH u smislu da gosti dostave negativan test na koronavirus ili na neki drugi način.

Također, uspostavljene su direktne aviolinije, a i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan od BiH vlasti tražio je da se otvore granice BiH za državljane Turske.

– Turistička sezona spašena je u Neumu, našem jedinom gradu na moru, zahvaljujući domaćim gostima. Ali, to nije slučaj u ostalim dijelovima BiH koji dominantno žive od turizma, Sarajevo, Mostar Jajce, Bihać, Travnik. Ti gradovi su pusti, kada su u pitanju turisti, pa bi dolazak gostiju s istoka značajno spasio sezonu. Ugostitelji neće moći finansijski izdržati ovu godinu, ako granice ne budu otvorene – naglasila je Đapo.

Vezane vijesti

TUZLA