8 C
Tuzla
25.02.2024.

Dodijeljene novinarske nagrade ”Nino Ćatić”

U okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici sinoć je Udruženje “Biti novinar” organiziralo dodjelu novinarskih nagrada ”Nino Ćatić”. Priznanja su dodijeljena novinarima i medijskim kućama.

Novinar Samir Karić je dobitnik nagrade za najbolju fotografiju i za pisani tekst, a nagradu za radijski prilog dobio je Ismet Bećar, dok su dobitnice nagrade za televizijski prilog Alema Kazazić i Edina Latif.

Udruženje ”Biti novinar” je osnovano krajem prošle godine sa ciljem da se novinar Nino Ćatić otrgne od zaborava, kao i njegovo zadnje izvještavanje iz opkoljene Srebrenice 10.jula 1995.godine.

”Nagrade su simbolično dodijeljene 10. jula na datum kada se Nino Ćatić posljednji put očajnički javio moleći za pomoć da se pomogne Srebrenici. Nagrađene su medijske kuće sa prostora BiH za koje smo smatrali da bi trebali nagraditi ”Plaketom”. Udruženje će svakako nastaviti sa drugim aktivnostima koje su vezane za našu profesiju”, kazao je Dino Durmić inicijator ideje.

Udruženje ”Biti novinar” dodijelilo je specijalne plakete novinarima koji su svoj novinarski put gradili na objektivnom i profesionalnom izvještavanju. Specijalne plakete su dobili Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekuliću.

Zahvalnica je uručena Memorijalnom centru Potočari za očuvanje istine o genocidu, a specijalne plakete Hajri Ćatić, majci Nine Ćatića te Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Plakete su dodijeljene agenciji FENA, Federalnoj televiziji i RTV Tuzlanskog kantona, dok je plaketa za dugogodišnji novinarski doprinos izvještavanju iz Srebrenice dodijeljena novinaru Al Jazeere Adnanu Rondiću, Priznanje za novinarski istraživački rad na temu ”Ratni zločin i ratnih zločinaca” uručeno je direktoru BIRN-a BiH Denisu Džidiću.D

Među nagrađenima je i autor mnogobrojnih fotografija iz Srebrenice Ahmet Bajrić Blicko, i novinar RTV Srebrenica Adem Mehmedović te snimatelj Ahmedin Đozić kao čuvari kontinuiteta srebreničkog novinarstva.

Vezane vijesti

TUZLA