2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Dom naroda PSBiH o Zakonu o privremenim mjerama u radu pravosudnih organa

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na današnjoj sjednici razmatrati Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH predložio je to zakonsko rješenje te zatražilo da se Doma naroda o njemu izjasni po hitnom zakonodavnom postupku kako bi se pravosudnim organima omogućio nesmetan rad.

Prema predloženom dnevnom redu, delegati bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima u prvom čitanju.

Pred delegatima su izmjene zakona o akcizama, o platama i naknadama u institucijama BiH, o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije COVID-19, te o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed pandemije COVID-19.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za ta zakonska rješenja, a principe zakona koje je predložio Predstavnički dom PSBiH, nije podržala ni Komisija za finansije i budžet Doma naroda.

Delegati će se danas na sjednici izjašnjavati i o nekoliko izvještaja o reviziji učinka koji se tiču pravne zaštite u postupcima javnih nabavki, sigurnosti proizvoda i integracije u tržište Evropske unije te praćenju realizacije preporuka revizije učinka.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i zahtjev predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Doma naroda Nikole Špirića, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića za razmatranje Prijedloga dopune Poslovnika Doma po hitnom postupku.

(RTV SLON / FENA)

Vezane vijesti

TUZLA