7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Dozvole kamiondžija iz BiH ostaju mrtvo slovo na papiru u Njemačkoj

Šanse da Njemačka konačno prizna bh. vozačke dozvole za kamione i autobuse u ovom trenutku ravne su gotovo nuli, a čak i najnoviji potez bh. strane, u vidu urgencije, nije urodio plodom, saznaju “Nezavisne novine”.

Njemačka je, podsjetimo, na vrhu spiska zemalja u koje građani BiH najčešće odlaze da žive i rade, a u toj državi priznate su naše dozvole za nekoliko nižih kategorija.

“Oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Njemačke je uređena Zajedničkom deklaracijom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture Njemačke i Ministarstva komunikacija i transporta BiH o postupku zamjene vozačkih dozvola, potpisanom 10. februara 2015. godine”, rečeno je za “Nezavisne” iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Time je, dakle, data mogućnost zamjene vozačke dozvole kategorija A i B i potkategorije A1, bez polaganja dodatnog teorijskog ili praktičnog ispita.

BiH je potom pokrenula inicijativu da se dopuni Zajednička deklaracija, na način da ona obuhvati i ostale kategorije (BE, C, CE, D i DE) i potkategorije (B1, C1, C1E, D1, D1E) vozačke dozvole. O tome, naravno, treba da se postigne saglasnost sa Njemačkom.

Bh. strana je, u vezi s tim, Njemačkoj proslijedila informacije o izmjenama propisa u BiH u oblasti bezbjednosti saobraćaja, osposobljavanja vozača itd. Ta inicijativa, međutim, nije dobila podršku od njemačke strane.

U noti Ambasade Njemačke u Sarajevu navedeno je da se, nakon odgovarajuće provjere predočene dokumentacije, ne može dopuniti postojeća Zajednička deklaracija.

“Zbog važnih visokih kriterija prema vlasnicima vozačkih dozvola za teretna vozila ili autobuse u Njemačkoj, dopuna Zajedničke deklaracije predloženim kategorijama vozačkih dozvola, nažalost, nije moguća”, odgovorili su Nijemci.

“Nezavisne novine” saznaju da je Ministarstvo komunikacija BiH i dalje bilo uporno u nastojanjima da pomogne bh. državljanima koji žive u Njemačkoj te se u junu 2019. godine diplomatskim putem ponovo obratilo Njemačkoj sa inicijativom da još jednom razmotri prijedlog. Poslali su i urgenciju prošle godine.

“Odgovor njemačke strane nikad nije stigao”, ističu izvori “Nezavisnih”.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske, kaže da nepriznavanje bh. vozačkih dozvola za teretna vozila u Njemačkoj predstavlja ogroman problem vozačima te da na to godinama ukazuju. On prst upire u bh. institucije.

“Vjerovatno se na taj način pokušavaju naši vozači odvratiti od toga da idu gore ili je u pitanju nemarnost. Mislim da se to ipak radi namjerno kako ne bi bio nastavljen odliv. Naši vozači susreću se sa ogromnim problemima na Zapadu”, rekao je Grbić za “Nezavisne novine”.

Sa druge strane, sagovornik “Nezavisnih” iz institucija na nivou BiH tvrdi da je bh. strana u proteklim godinama pokrenula brojne inicijative da se naše dozvole priznaju u drugim državama, što je dijelom urodilo plodom, dok dio zemalja ne pokazuje zainteresovanost.

“Recimo, usaglašavanje sporazuma između BiH i Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola traje još od 2012. godine. Još ne postoji spremnost Italijana da se sporazum potpiše. Čak ni nekoliko urgencija iz BiH nije urodilo plodom”, ističe izvor “Nezavisnih”.

Pokušaja je bilo i da se bh. vozačke dozvole priznaju u Sloveniji, ali…

“U jednom od ranijih odgovora slovenačke strane navedeno je da Slovenija još nije potpisala sporazum o međusobnom priznavanju ni sa jednom državom”, pojašnjava sagovornik “Nezavisnih novina”.

Zanimljivo je da inicijativa iz BiH za zaključivanje sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između BiH i Švedske datira iz marta 2016. godine.

“U odgovoru na inicijativu švedska strana je iznijela stav da ne postoje zakonom predviđeni uslovi za potpisivanje tog sporazuma”, kaže naš izvor.

Vezane vijesti

TUZLA