-0 C
Tuzla
22.04.2024.

Dozvoljen rad trgovačkim centrima na području bh entiteta RS

U bh. entitetu RS od danas je dozvoljen rad trgovačkim centrima i poslovnim subjektima koji posluju u njima, uz striktno poštovanje mjera nadležnih u vezi sa epidemiološkom situacijom, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Prema odluci štaba za vanredne situacije, subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja.

“Na ulazu u objekat subjekti su dužni da postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu, te da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera u zajedničkim prostorima objekta /glavni ulaz, prolazi, hodnici”, navodi se.

Štab za vanredne situacije usvojio je u petak, 2. aprila, zaključak koji stupa na snagu danas, kojim se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica, te sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica.

Privatna okupljanja se odnose na svadbe, krštenja, rođendane, proslave i druge porodične skupove, a zabranjuje se i rad fitnes centrima /fitnes klubovi, bodi – bilding klubovi i slični objekti/ i kulturno-umjetničkim društvima, kao i organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Zabranjuje se i rad “wellness” i spa centrima i bazenima, osim za obavljanje trenažnog procesa profesionalnih sportista i profesionalnih sportskih organizacija, kao i rad skijalištima i skijaškim centrima.

Zabranjuje se i rad priređivačima igara na sreću, kao i organizacija klasične tombole, osim priređivačima internet i ostalih lutrijskih igara na sreću, te aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru /pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije.

Od danas je dozvoljen rad i ugostiteljskim objektima u baštama, a od četvrtka slijedi i njihovo potpuno otvaranje.

Vezane vijesti

TUZLA