30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Dva Djeda Mraza obradovala djecu u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla

Dva Djeda Mraza, velika beba i medo, danas su uljepšali dan djeci hospitaliziranoj u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla. Osim što su im izmamili osmijeh samom svojom pojavom, sreća djece bila je još veća kada su im Djeda Mrazovi podijelili paketiće. Ovu akciju organizovao je Klub Zmajevo Srce, čiji članovi su djeca sa Down sindromom uz podršku predškolske ustanove Kiki.

Šta to djeca inače traže u pismima od Djeda Mraza? – Pa traže igračke, slatkiše i druga iznenađenja. – Jeste li vi to danas obezbijedili? – Da jesmo“ , kazao je Saša Šunjka, član Kluba Zmajevo Srce.

Pored igrački i slatkiša, želje ove djece za Novu godinu bile su nešto skromnije.

Tražila sam samo zdravlje ovaj put. Pošto imam problema sa stomakom i to je to sada trenutno od želja, a za dalje ćemo vidjeti”, rekla je jedna od djevojčica. 

A Djeda Mrazovi su se potrudili da ispune dječije želje. Podijelili su skoro 70 paketića.

Mi kao ustanova smo svojoj djeci obezbijedili besplatne paketiće ali samim tim smo animirali roditelje da se uključe u ovu akciju i oni su se u velikom broju odazvali“, rekao je Edin Hadžić, direktor predškolske ustanove „Kiki“.

Klub Zmajevo Srce obezbijedio je više od 500 paketića, koje su dobila i djeca koja borave u drugim ustanovama. Podršku ovoj akciji pružili su i drugi aktivisti i sindikati radnika.

Danas smo ovdje sa 65 paketića za djecu koja su u bolnici, imamo Dom za djecu bez roditeljskog staranja, djecu u Zavodu, u Koracima nade. Posebnu pažnju dajemo djeci sa nekim smetnjama u razvoju, a ovdje evo imamo djecu koja su oboljela“, rekao je Omer Isović, predsjednik Udruženja Klub Zmajevo Srce .

Ova akcija kada je krenula prvi koji su se odazvali to su moje kolege, željezničari, stari humanisti. U pet minuta smo se dogovorili, javili Omeru Isoviću i ta lavina skupljanja paketića je krenula jednom neviđenom brzinom“, istakla je Rusejla Halilović, društvena aktivistica.

Iz Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla su zahvalni na ovakvim akcijama, naročito zbog sreće malih pacijenata, kojih je nažalost sve više.

Trenutno u Klinici za dječije bolesti leži 65 djece i 48 majki pratilja. Na odjeljenju hematoonkologije je devetero djece koji su u procesu hemoterapije, a kroz Dnevnu bolnicu prođe veći broj djece. S obzirom na pogoršanje epidemiološke imamo značajan priliv pacijenata kroz prijemnu ambulantu“, navela je dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Iako će većina ove djece Novu godinu dočekati u bolničkoj sobi, ipak se raduju praznicima, a naročito paketićima.

Vezane vijesti

TUZLA