20 C
Tuzla
28.02.2024.

Džaferović: Ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima Mladića

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas da na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima za koje je Ratko Mladić danas osuđen jer ona ne može vratiti u život ubijene niti osigurati potpunu pravdu ako se zna monstruoznost zločina opisanih u presudi.

Ipak, dodao je da je doživotna kazna djelomična pravda i satisfakcija za žrtve i važna jer takav čovjek nikada neće biti na slobodi, a pred licem cijelog svijeta njegovi zločini nazvani su pravim imenom, a Mladić će se pamtiti samo kao ratni zločinac i ništa više.

Izrazio je žaljenje što Sud u Haagu nije imao hrabrosti da je mu se presudi i za genocid počinjen i u drugim općinama jer je to očigledna činjenica koju je i Mladić priznao kada je rekao da ono što se od njega traži znači genocid.

– Usprkos tome ostaje činjenica da su zločini ostali u presudi i opisani kao zločini protiv čovječnosti. Njen značaj je i da je nakon presuda političkom rukovodstvu zaokružena slika i kada je riječ o vojnom rukovodstvu jer niko više ne može tvrditi da je udruženi zločinački poduhvat bio legitiman – podvukao je Džaferović.

Podsjetio je da se ovim završava rad suda u Haagu koji je osnovan s ciljem da dokaže da zločin neće ostati nekažnjen i on ima historijski značaj za pravdu i istinu te jačanje mira u Bosni i Hercegovini i regionu jer bez pravde i istine nema trajnog mira, ove njegove presude su najbliže pravdi.

Džaferović je pozvao da se iz svega izvuku poruke te je podržao preživjele žrtve u njihovim zahtjevima za naknade štete i svaku vrstu satisfakcije, kao i da presudu svi prihvate i poštuju jer će se to u konačnici morati desiti za postizanje mira.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je danas izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana, kao i žalbe tužiteljstva.

Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi i protjerano više od dva miliona stanovnika Bosne i Hercegovine.

Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA