22 C
Tuzla
12.08.2022.

Džaferović: Nedopustivo uvoditi dodatnu diskriminaciju i blokade kroz izmjene Izbornog zakona

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović smatra da je nedopustivo uvoditi dodatnu diskriminaciju i blokade kroz izmjene Izbornog zakona.

Na upit Fene da prokomentira objavljen OHR-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je kazao da neki od objavljenih prijedloga predstavljaju napad na prava građana zagarantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Dom naroda je zakonodavni dom i ne može nikome biti uskraćena mogućnost da bude izabran u njega samo zato što u etničkom smislu pripada manjini, koja u kantonu u kojem živi ne prelazi tri posto.

Uvođenje ovog praga značilo bi, pored postojeće, uvođenje dodatne etničke diskriminacije prema značajnom broju građana, što je neprihvatljivo.

Nadalje, neprihvatljiv je i prijedlog o povećanju broja delegata u svakom klubu potrebnih za izbor predsjednika Federacije sa 6 na 8, jer se time umjesto uklanjanja postojećih uvode nove mogućnosti za blokadu.

Na osnovu svog mandata, OHR je, ako se već odlučio na izmjene Izbornog zakona u toku izbornog procesa – trebao, kaže Džaferović, da utvrdi izmjene koje bi osigurale veći stepen integriteta izbora i ukloni blokade, a ne da uvodi dodatnu diskriminaciju i dodatne blokade.

-Ovo je izuzetno ozbiljan procesa, sa potencijalno opasnim implikacijama, jer se radi o pokusaju izvodjenja najvecih promjena politickog sistema u BiH u zadnje skoro dvije decenije te pozivam na punu transparentnost i odgovornot – kaže Džaferović.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO