11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Džeko: Jaka grupa kao što smo i očekivali

Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko smatra da je bh. selekcija žrijebom u Zürichu dobila izuzetno tešku grupu za plasman na svjetsko prvenstvo. No, vjeruje da reprezentacija BiH može igrati ravnopravno sa bilo kojim protivnikom ukoliko svaki pojedinac u timu daje maksimum i ako je organizacija u i oko reprezentacije na nivou.

Reprezentacija BiH je uvrštena u grupu D sa selekcijama Francuske, Ukrajine, Finske i Kazahstana.

– S obzirom na to da smo nažalost izgubili mjesto u trećoj jakosnoj grupi i pali u četvrtu, očekivali smo jednu tešku grupu kao što i jeste ova koju smo dobili. Imamo svjetske prvake i Francuska je sasvim sigurno najveći kandidat za prvo mjesto. Tu je i Ukrajina koja već godinama igra jako dobro, zatim Finska koju dosta dobro poznajemo. Još uvijek nekako osjećam gorčinu kad se sjetim poraza od njih, koji nam je na neki način i onemogućio da odemo na Evropsko prvenstvo. Sigurno da iz petog šešira isto tako nismo imali sreće s obzirom na to da je Kazahstan jedna od boljih reprezentacija u toj jakosnoj grupi.

Bez obzira na sve to mislim da smo posljednjih godina pokazali da smo mi najveći protivnik sami sebi. Kada mi ne dajemo maksimum tada teško možemo pobijediti ikoga, ali s druge strane ako svaki pojedinac u timu daje 100 posto od sebe i ako je organizaciju u i oko reprezentacije na nivou, smatram da onda možemo igrati sa svakim – kazao je Džeko.

Samtra da je ozbiljnost, odgovornost i zalaganje nešto što je najviše nedostajalo reprezentaciji.

– BiH ima dosta kvalitetnih igrača a posljednje utakmice su pokazale da smo dobili i neke mlade igrače i siguran sam da imamo kvalitet da se napravi nešto više nego što smo to uradili u posljednjem periodu. Da bismo se plasirali na još neko veliko takmičenje, ove tri stvari koje sam pomenuo moraju da budu na nivou u svakoj utakmici – zaključio je kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA