10.5 C
Tuzla
23.04.2024.

EBRD spreman pomoći projekte za razvoj privrede, energije i saobraćaja

Predstavnici EBRD-a su tokom razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom izrazili spremnost da aktivno podrže programe usmjerene na unapređenje privrednog ambijenta, naročito kada je riječ o razvoju malih i srednjih preduzeća, energetskom sektoru i saobraćajnoj infrastrukturi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas video-linkom sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso.

Tokom sastanka, na kojem je učestvovao i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, razgovarano je o realizaciji projekata koji za cilj imaju unapređenje poslovnog ambijenta i povećanje konkurentnosti privrede, razvoj energetskog i transportnog sektora te razvoj programa u oblasti energetske efikasnosti.

Tegeltija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara da, u skladu sa mjerama definisanim Reformskom agendom, a uz puno poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, nastavi predano da radi na rješavanju krize i otklanjanju ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa te provođenju mjera kojima se na odgovarajući način stimulišu privredne aktivnosti, što uključuje i realizaciju energetskih i infrastrukturnih projekata.

Predstavnici EBRD-a izrazili su spremnost da kroz postojeće i nove finansijske programe aktivno podrže programe usmjerene na unapređenje privrednog ambijenta, naročito kada je riječ o razvoju malih i srednjih preduzeća, energetskom sektoru i saobraćajnoj infrastrukturi.

Ocijenjeno je da je dosadašnja saradnja BiH i EBRD-a bila uspješna, a zajednički stav je da se u narednom periodu definišu prioriteti i u skladu s tim koordinišu aktivnosti kako bi se obezbijedili različiti izvori podrške za implementaciju strateški važnih projekata, navodi se u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

TUZLA