14 C
Tuzla
30.05.2024.

Edukativne radionice za predstavnike 102 pravosudne institucije

Unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu u fokusu je rada Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine kroz različite aktivnosti, a jedna od njih je i implementacija Strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti u pravosuđu.

S ciljem efikasnije implementacije Strategije, radionicom u Sarajevu koja je održana danas, započeta je serija radionica kojima će prisustvovati predstavnici/ce svih 102 pravosudne institucija iz cijele BiH, tokom kojih će se govoriti o rodnim stereotipima i načinima njihovog prevazilaženja, načinima unapređenja rodne ravnopravnosti, a primjere dobre prakse u unapređenju ove oblasti predstavit će sudovi iz BiH i Švedske.

Prisutnim je predstavljena Strategija za unapređenje rodne ravnopravnosti koju je VSTV BiH usvojio u oktobru 2020. godine, u nastojanju da dodatno unaprijedi rodnu ravnopravnost u pravosuđu BiH, kao jedan od preduslova za iskorjenjivanje rodno zasnovanog nasilja. Na osnovu Strategije, pravosudne institucije izradit će vlastite akcione planove za unapređenje rodne ravnopravnosti.

Sve pravosudne institucije, akcione planove izradit će u naredna četiri mjeseca, a značajne smjernice za njihovu izradu bit će predstavljene tokom spomenutih radionica.

Samim radionicama prethodila je i faza pilotiranja u četiri pravosudne institucije u BiH, Kantonalnom sudu u Sarajevu, Osnovnom sudu u Bijeljini, Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, kako bi se razvio model za najefikasniju implementaciju Strategije.

Kako je tokom današnje radionice istaknuto, cilj Strategije i akcionih planova nije izbalansirati odnos prema ženama u pravosuđu, već izgraditi sistem koji će osigurati ravnopravan položaj oba spola, kao i osigurati jednak pristup pravdi bez obzira na spol/rod svakog građanina/ke.

Serija radionica bit će održana od 18. do 27. januara 2022. godine, kao dio aktivnosti Projekta unapređenja učinkovitosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u BiH, koji VSTV BiH realizuje uz podršku Vlade Švedske i u saradnji sa Sudskom administracijom Švedske i švedskim ekspertima iz ove oblasti, saopćeno je iz VSTV-a.

Vezane vijesti

TUZLA