6 C
Tuzla
14.04.2024.

Ekonomske slobode: BiH ponovo najgore rangirana u regionu

Prema indexu ekonomskih sloboda za 2021, a koji je objavila Heritage Foundation, bh. ekonomija se nalazi na 82.mjestu na svijetu.

Ukupna ocjena BiH je 62,9 bodova, što je povećanje za 0,3 boda u odnosu na prošlogodišnje rangiranje, prvenstveno zbog poboljšanja u segmentu poreznog opterećenja.

Bosna i Hercegovina je na 40. mjestu među 45 zemalja u evropskoj regiji, a ukupni rezultat je ispod regionalnog prosjeka, ali iznad svjetskog prosjeka.

” Ekonomija Bosne i Hercegovine ostaje umjereno slobodna petu godinu zaredom. Glavna prepreka većoj ekonomskoj slobodi i dalje je vrlo loš učinak u pokazateljima vladavine zakona: imovinskih prava, pravosudne efikasnosti i integriteta vlade. Usvajanje politika za poboljšanje poslovne slobode također je neophodno, ali će zahtijevati bolju saradnju između zasebnih političkih subjekata u zemlji”, navodi se u izvještaju Heritage fondacije.

Najslobodnija je ekonomija Singapura, dok Novi Zeland, Australija, Švicarska i Irska imaju ukupni skor veći od 80 poena, te su “ekonomski slobodne zemlje”.

Povećanje ekonomske slobode zabilježilo je 89 od 178 ocijenjenih zemalja u indeksu za 2021. godinu. Rezultati su opali u 80 zemalja, a kod devet je stanje ostalo nepromijenjeno.

Od zemalja regije najbolje je rangirana Sjeverna Makedonija na 46. mjestu, a slijede Slovenija koja je 48. i Srbija i Kosovo na 54., odnosno 58. mjestu. Hrvatska zaostaje za njima i rangirana je kao 79.

Vezane vijesti

TUZLA