10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Ekshumacije na tri lokaliteta u BiH

Istražitelji Instituta za nestale osobe (INO) BiH zajedno sa ostalim članovima tima za ekshumacije i pod rukovodstvom Tužilaštva BiH danas će na tri lokacije u BiH izvršiti ekshumacije u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava proteklog rata.

Glasnogovornica INO BiH Emza Fazlić kazala je da je već treći dan u toku ekshumacija na lokalitetu Malešići u općini Ilijaš, na kojoj se traga za najmanje tri žrtve proteklog rata.

– U ovom slučaju se traže posmrtni ostaci tri člana jedne porodice bošnjačke nacionalnosti koji su, prema informacijama s kojim raspolažemo, ubijeni 1992. godine i ukopani na toj lokaciji. Obzirom da se na tom lokalitetu prekopava veća površina, potraga za tijelima će najvjerovatnije potrajati nekoliko dana – kazala je Fazlić, dodajući da je za sada pronađeno samo nešto odjeće.

Istovremeno, u toku je ekshumacija i na jednom lokalitetu na području općine Modriča, a na kojem bi se prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, trebalo nalaziti tijelo jedne žrtve proteklog rata, najvjerovatnije bošnjačke nacionalnosti koja je na tom lokalitetu nastradala 1992. godine.

U jutarnjim satima započet će i ekshumacija na lokalitetu Popovo Osoje koje se nalazi na području općine Zavidovići.

Fazlić kaže da su na ovom lokalitetu u ranijem periodu uočeni posmrtni ostaci na površini terena, za koje se pretpostavlja da bi mogli pripadati žrtvi srpske nacionalnosti koja je na tom lokalitetu nastradala 1995. godine.

Na ovom mjestu će se teren danas detaljno prekopati.

Sve ekshumacije rade se po naredbi Suda BiH i pod rukovodstvom Tužilaštva BiH.

RTV SLON/FENA

Vezane vijesti

TUZLA