-1.1 C
Tuzla
05.12.2023.

Ekskluzivni rezultati istraživanja: Neplodnost sve veći problem parova u BiH

Rođenje bebe početak je najljepšeg razdoblja u životu jedne porodice. No za neke put do roditeljstva nije nimalo lak. Mnogi parovi uprkos želji ne uspiju se ostvariti kao roditelji, a sa problemom neplodnosti sve se češće susreću i mlađe žene i muškarci. Odlučiti se za liječenje veliki je i hvale vrijedan korak, jer je napredak medicine omogućio ogromne uspjehe u ovoj oblasti. Medicinski potpomognuta oplodnja danas je u svijetu prihvaćena kao sredstvo koje pomaže parovima da postanu roditelji onda kada jedno od njih ili oboje imaju poteškoće da to ostvare. U BiH međutim, situacija za parove koji se žele podvrgnuti biomedicinski potpomognutoj oplodnji teška je.  Za naše uslove, sam postupak nije nimalo jeftin, a prati ga i komplikovana zakonska procedura. Krajem januara ove godine na snagu je stupio Pravilnik o obimu prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju iz budžeta FBiH koji bi trebao regulisati ovu oblast.

Obzirom da je riječ o iznimno važnoj i delikatnoj temi, odlučili smo pitati i vas šta znate i kakva su vaša iskustva, problemi sa kojima ste se susreli kada je riječ o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

Neplodnost sve prisutniji problem među parovima potvrdili su čitatelji/ce portala RTV Slon

Čak 27,6 posto* onih koji su učestvovali u našem istraživanju prošlo je kroz postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, 42,9 posto poznaje parove koji su na ovaj način dobili potomstvo, 12,2 posto ne poznaje nikog koje imao iskustva sa ovakvim postupkom, 13,3 posto planira da se povrgne ovom postupku, dok 4,1 posto poznaju parove koji se planiraju podvrgnuti ovom postupku. One koji su imali ovo iskustvo pitali smo i da li je u njihovom slučaju postupak medicinski potpomognute oplodnje bio uspješan: 55,6 posto je reklo da nije, 44,4 posto je kazalo da su zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji danas roditelji.

Među 44,4 posto partnerskih parova koji su zahvaljujući biomedicinski potpomognutoj oplodnji danas roditelji, 51,9 posto je imalo više pokušaja začeća kroz postupak medicinski potpomognute oplodnje, 48,1 posto samo jedan.

„Vještačka oplodnja“, „neplodnost je nasljedna“, „bespotrebno bacanje novca“ predrasude su koje vam „dižu kosu na glavi“!

Naše čitateljice/čitatelje pitali smo i koje su to najčešće predrasude koje se vežu sa medicinski potpomognutom oplodnjom: 36,3 posto smatra da je najčešća predrasuda da se ne može uspjeti iz prvog puta, 32,2 posto da je u pitanju „vještačka“ oplodnja“, 14, 4 posto da je to samo bespotrebno trošenje novca, 11,6 posto nije čulo ni za kakve predrasude u vezi sa medicinski potpomognutom oplodnjom, dok je za 5 posto ispitanih najčešća predrasuda da je neplodnost nasljedna. No, nisu samo predrasude te koju svu borbu za potomstvo dodatno usložnjavaju. Partneri svjedoče da su im najteže okolnosti veliki finansijski troškovi i izostanak psihološke podrške. Naime, 40,4 posto onih koji su učestvovali u ovom istraživanju tvrdi da su im najteži bili veliki finansijski izdaci, 35,1 posto kaže da je to psihičko opterećenje zbog ishoda postupka, 21,1 posto prikupljanje dokumentacije za postupak i 3,5 posto nerazumijevanje okoline.

Izostaje li podrška zdravstvenih vlasti?

U sve lošijim demografskim prilikama u Bosni i Hercegovini, većina je stava da bi morali imati kvalitetnije demografske politike a jedna od njih je i aktivna podrška začeću i roditeljstvu. Pitali smo znate li da ZZO FBiH refundira/ pokriva dio troškova ovog postupka, 25,5 posto ispitanih je kazalo da je upoznato sa ovim podatkom, 25, 5 posto da ne zna za ovaj podatak dok 49 posto kažu da su upoznati sa ovom činjenicom ali da predviđeni novac nije dovoljan.

94,9 posto ispitanih smatra da bi partneri morali imati mogućnost odabira klinike u kojoj će se se odvijati postupak medicinski potpomognute oplodnje jer bi u tom slučaju partneri mogli birati specijaliste kojima vjeruju, 3,1 posto smatra da je sasvim svejedno koja je ustanova u pitanju, dok 2 posto ne zna.

Samo jedan posto ispitanih smatra da je učinjeno dovoljno!

90,8 posto ispitanih smatra da entiteti trebaju pružiti veću podršku i to bez ograničenja u broju pokušaja, 6,1 posto uz ograničen broj pokušaja, 2% da – uz ograničenje godina partnera, 1 posto nije sigurno da li treba biti veće podrške.

Zanimalo nas je i da li su po sudu naših čitateljica/čitatelja vlasti učinile dovoljno da pomognu partnerima. Evo i odgovora: 54,1 posto smatra da nisu, 44,9 posto smatra da izostaje i psihološka i finansijska podrška dok 1 posto smatra da je učinjeno dovoljno.

Krećemo li se sa „mrtve tačke“?

Prema posljednjim saznanjima RTV Slon, od početka ove godine do juna 500 parova je apliciralo za sufinansiranje postupaka biomedicinski potpomogute oplodnje. Prva odobrenja i rješenja Komisije za ostvarivanje ovog prava pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja u FBiH  već su uručena pojedinačnim korisnicima. Saznali smo i to da je prvi pokušaj začeća putem biomedicinski potpomognute oplodnje u cijelosti besplatan (ukoliko su korisnici dobili pozitivno rješenje u skladu sa Zakonom i Pravilnikom), dok se ostali pokušaji sufinansiraju u omjeru 50 posto što su prilično ohrabrujuće vijesti!

Kako do potomstva kroz postupke biomedicinski potpomognute oplodnje?

O svemu ovome (ali još i mnogo više) saznajte u posljednjoj epizodi podcasta „Taboo Show“** na linku u produžetku teksta.

*Istraživanje smo proveli u periodu 26. jun – 16. jul ove godine na uzorku od 102 učesnika/ca. Najviše ispitanih je iz Tuzlanskog kantona, starosne dobi između 25 i 35 godina i to 56,9%., zatim između 35 i 40 godina – njih 25 posto, te 19 posto u kategoriji preko 40 godina.

**“Taboo Show“ novi je projekat RTV Slon u kojem glas dajemo svim ženama. I svim temama o kojima se, po nepisanom pravilu, ne govori dovoljno glasno u javnom prostoru. Sve dosadašnje epizode i playlista dostupne su na YouTube kanalu RTV Slon.

Vezane vijesti

TUZLA