12.8 C
Tuzla
16.06.2024.

Epidemiološka situacija u TK se stabilizuje: Planirano ukidanje jednog od COVID odjela

U proteklih sedam dana poboljšala se epidemiološka situacija uz primjetnu silaznu putanju trećeg vala zaraze, zaključak je današnjeg sastanka Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19. Oprez i poštivanje propisanih epidemioloških mjera neophodni su i dalje prema danas prezentovanim izvještajima nadležnih institucija zaduženih za provedbu i kontrolu.

Stabilizacija stanja ogleda se i u broju hospitaliziranih osoba u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla gdje je planirano ukidanje jednog od COVID odjela, smanjen broj angažovanih medicinskih radnika i vraćanje u smještajne kapacitete Infektivne klinike. Smanjenje pritiska na zdravstveni sistem, rečeno je ovom prilikom, uslijedit će tek nakon vakcinacije prioritetnih skupina.

Do sada je na području Tuzlanskog kantona vakcinisano 9500 građana od čega je prvu dozu primilo njih 8569 a drugu 931. Prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo TK vakcine će na područje TK dolaziti sukcesivno a tokom sutrašnjeg dana javnosti će biti predstavljena kompletirana web platforma za prijavljivanje građana za vakcinaciju. Plan vakcinacije, rečeno je ovom prilikom, proslijeđen je zdravstvenim ustanovama TK kako bi se mogle pravovoremeno pripremiti.

Mada su prioritetne skupine za vakcinaciju napravljene prema planu vakcinacije protiv COVID-19 za Federaciju Bosnu i Hercegovinu Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na današnjem sastanku bilo je riječi i mogućnostima prilagođavanja stanju na području TK. Također je predloženo uvođenje dobnih granica unutar prioritetnih grupa ali i novih prioritetnih skupina.

Kada su u pitanju poduzete aktivnosti inspekcijskog nadzora poštivanja propisanih mjera u proteklih sedam dana bilo je 276 nadzora od čega je zabilježeno 64 prekršaja. U tri ugostiteljska objekta korištene su nargile, dva su radila i u vremenu ograničenja kretanja dok je u nekim tržnim centrima evidentirano nepoštivanje broja kupaca u pojedinim objektima.

Službenici policije u proteklom periodu upozorili su 1021 građanina koji nisu nosili masku a u ukupno 1539 kontrolisana ugostiteljska objekta upozorili 33 vlasnika i osoblja zbog nenošenja zaštite maske. U vremenu ograničenog kretanja sankcionisali su 57 osoba koje nisu poštovale ograničenje i kontrolisali 81 vozilo javnog prijevoza.

Vezane vijesti

TUZLA