15 C
Tuzla
30.05.2024.

EU donirala 14 vozila fitosanitarnim inspektorima u FBiH

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler uručio je danas donaciju od 14 vozila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Agenciji za sigurnost hrane BiH.

Vrijednost vozila iznosi više od 200.000 eura, a dio su ukupne podrške Evropske unije jačanju kapaciteta fitosanitarne inspekcije i sektora sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.

Sattler je izjavio da mu je zadovoljstvo uručiti donirana vozila trima institucijama, podsjetivši da je prije par sedmica uručio 14 vozila institucijama RS-a.

– Ovo je izuzetno važno jer zaštitom bilja štitimo svoje živote, a osiguravanjem zdrave hrane činimo naš lanac snabdijevanja hranom stabilnim – poručio je Sattler.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naveo je da je sigurnost hrane u BiH obaveza federalnog, državnog ali i drugih nivoa vlasti.

– Osim zbog zaštite naših potrošača, moramo dokazati kvalitet naših proizvoda kroz zakonodavni okvir kako bi omogućili njihov izvoz u EU i druge zemlje – istakao je Dedić.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović poručio je da će donirana vozila omogućiti inspektorima bolju graničnu kontrolu ali i efikasniji unutrašnji fitosanitarni nadzor.

Na ceremoniji je naglašeno da će ta podrška doprinijeti i jačanju kapaciteta spomenutih službi za potrebe usklađivanja sa pravilima i standardima Evropske unije.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA