15 C
Tuzla
23.02.2024.

EU predložila razvijanje liječničkog tretmana protiv COVID-19

Evropska komisija predložila je zemljama EU da udruže snage kako bi razvile i primijenile liječničke tretmane protiv COVID-19 u bloku od 27 država.

Evropska komisija navodi da vakcine neće iskorijeniti koronavirus “preko noći”, a efikasni lijekovi i dalje će biti potrebni za liječenje pacijenata u bolnicama ili kod kuće, uključujući one sa simptomima nakon COVID-19, javlja AP.

Komisija želi uspostaviti portfelj od 10 potencijalnih tretmana protiv COVID-19 s ciljem da se do oktobra odobre tri nova lijeka za liječenje COVID-19. Izvršna vlast kaže da bi još dva tretmana mogla biti odobrena do kraja godine.

Komisija kaže da će uložiti 90 miliona eura u studije i klinička ispitivanja i dodatnih 40 miliona eura za podršku proizvodnji i pristupu lijekovima protiv COVID-19.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je ove sedmice da je četvrtina svih stanovnika EU primila prvu dozu vakcine protiv koronavirusa. Kaže da je blok osigurao dovoljno doza za vakcinaciju 70 posto odraslog stanovništva u EU do kraja jula.

Vezane vijesti

TUZLA