5 C
Tuzla
27.02.2024.

Evocirana sjećanja i uspomene na herojski put 3. Tuzlanske brigade

Na današnji dan, 19. juna 1992. godine i zvanično je formirana 3. Tuzlanska brigada, sastavljena od nekoliko bataljona, koje su činili u najvećoj mjeri radnici, rudari i u to vrijeme već prekaljeni borci, koji su iza sebe do 19. juna imali zapažene rezultate u odbrani Bosne i Hercegovine.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine je program obilježavanja sveden na najmanju moguću mjeru okupljanja ali ono što svakako treba istaći je da ni povodom ove godišnjice nisu zaboravljeni najhrabriji sinovi ove brigade koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine, pa su tako komandanti ove brigade zajedno sa nekolicinom svojih saboraca posjetili mezarja i grobove svojih heroja.

O samom ratnom putu i značaju 3. Tuzlanske brigade te njenom doprinosu u odbrani Bosne i Hercegovine govorio je Mirsad Mujović, jedan od komandanata brigade.

„Ova brigada je za odbranu Bosne i Hercegovine dala 165 šehida i poginulih boraca, te 319 teže i 932 lakše ranjena borca, dok je čak 39 boraca ove brigade poginulo van odgovornosti zone 2. Korpusa, na ratištima širom BiH. Brigada je bila sastavljena od dva bataljona i nekoliko prištapskih jedinica a vrlo brzo nakon 19. juna i formiranja njeni borci obišli su gotovo sva ratišta širom BiH. Sloboda koju smo svi željeli je skupo plaćena i životima 165 poginulih boraca i šehida a mi živi smo dužni njegovati tradiciju sjećanja na naše najhrabrije sinove i kćeri što i činimo uz nadu da će neko i poslije nas ovo isto raditi sa ponosom, jer ratni put 3. Tuzlanske brigade je častan i čist“, kazao je Mirsad Mujović.

A upravo o značaju njegovanja tradicije sjećanja na ratni oslobodilački put 3. Tuzlanske brigade te sve njene najhrabrije sinove i kćeri, govorio je i Redžep Muratović, neumorni čuvar ove tradicije i borac ove brigade.

„Pandemija koronavirusa nas je spriječila da ovu 29. godišnjicu obilježimo na jedan još bolji i prikladniji način ali tako je kako je pa smo program obilježavanja prilagodili vremenu i okolnostima. Obilazak mezarja i grobova naših saboraca koji su ugradili svoje živote u slobodu svih nas koji danas živimo je naša trajna obaveza“- kazao je Muratović.

Jedan od Zlatnih ljiljana 3.Tuzlanske brigade je i Salko Mehmedović koji je ovom prilikom istakao važnost njegovanja i čuvanja tradicije obilježavanja značajnih datuma.

„Moramo svake godine obilježavati ove datume jer ako ih zaboravimo onda smo zaboravili i sve ono što su naši poginuli borci i šehidi dali za našu domovinu. Volio bih kada bi sve brigade u Tuzli njegovale, čuvale i obilježavale ove značajne datume kao što to radi Odbor za njegovanje tradicije i sjećanja na ratni put 3.Tuzlanske brigade“- kazao je Mehmedović.

Prvi komandant, od 1992. do 1993. godine bio je rahmetli Enes Atić, od 1993. do 1994. g. Mirsad Mujović, a od 1994. do 1995. godine Kemo Džanko.

„Borci 3. tuzlanske brigade sudjelovali su na gotovo svim ratištima u SI Bosni.

Zona odgovornosti je bila na Majevici, a poslije brčansko ratište, Teočak, Gradačac, Kladanj, Sarajevo, Krajina i rat smo završili u našoj zoni odgovornosti, na Majevici“, rekao je ratni komandant Kemo Džanko.

Kroz Treću tuzlansku brigadu prošlo je oko 5 800 boraca. Njih 165 je poginulo. Ukupno 39 pripadnika je poginulo van zone odgovornosti II korpusa Armije BiH, ne samo na Majevici, nego i šire. Oko 24 % pripadnika brigade život je izgubilo širom BiH“. Tokom rata teško je ranjeno 319 pripadnika Treće tuzlanske brigade.

U sklopu obilježavanja 29.godišnjice 3. Tuzlanske brigade položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji, zatim na mezar posthumno odlikovanih Zlatnih ljiljana ove brigade Nurdina Dine Hasića, Mire Čorbića i Bajrama Malkočevića.
Cvijeće je položeno i na grobna mjesta Nike Ivanovića, te na mezar prvog komandanta ove brigade Dr. Enesa Atića te na spomenik svim poginulim borcima i šehidima ove brigade u krugu bivše fabrike TTU u Mramoru te na spomen obilježje ispred Doma kulture.

Vezane vijesti

TUZLA