10 C
Tuzla
30.05.2024.

Evropska unija i Njemačka ekonomski integrišu zapadni Balkan i Moldaviju

Evropska unija i Njemačka planiraju da čvršće ekonomski integrišu zapadni Balkan i Moldaviju, javili su pojedini njemački mediji. Kako su pisali, cilj ovog programa je približiti ove regione i pospješiti ekonomsku saradnju.

U Komesarijatu za proširenje Evropske komisije su nam potvrdili da je ovo tačno, te su precizirali da je cilj ovog novog projekta dodatna ekonomska integracija u regionu zapadnog Balkana i Moldavije.

Kažu da su ovaj projekat 28. jula započeli EU i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, te da projekat nosi naziv “Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji”.

“Projekat će biti vrijedan 5,53 miliona evra, a cilj je da se poprave trgovinski odnosi i dodatno produbi ekonomska integracija između zemalja članica Centralnoevropskog sporazuma o trgovini (CEFTA)”, kažu oni.

Precizirano je da će projekat trajati tri godine, a implementiraće ga Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ. Navedeno je da će GIZ tokom ovog projekta pomagati poboljšanje trgovine robom i uslugama, kako bi na praktičan način bilo olakšano poslovanje preduzećima u regionu.

Kako piše na sajtu Evropske komisije, Emir Đikić, direktor Sekretarijata CEFTA, smatra da će ovo pomoći ekonomskoj integraciji i regiona i Evrope.

“Ovo je zajednički napor da se podrži trgovina robom i uslugama u regionu”, stoji na sajtu Evropske komisije citirajući Đikića.

Francisko Lopez Menhero, zamjenik direktora Direkcije za susjedstvo i proširenje, rekao je da regionalna ekonomska integracija nikad nije bila važnija nego sad, te da je na ovom području potrebno izgraditi zajedničko regionalno tržište temeljeno na evropskim pravilima.

“Ovo je takođe dobar način da se region stavi na radar globalnih kompanija koje traže nove poslovne prilike. Podrška u trgovini je ključna komponenta da se omogući lak i neometan protok robe i usluga”, rekao je on, kako piše na sajtu Evropske komisije.

Faris Kočan, istraživač na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani, ocjenjuje za “Nezavisne” da je ovo mali kamen u mozaiku napora EU za ubrzavanje ekonomske integracije zapadnog Balkana uz pokušaj standardizacije pravila i regulacija poput carina. On smatra da je ovo pozitivan korak, koji treba pozdraviti.

“S tim bi EU željela nekako formalizovati, ujediniti i ojačati ideju o zajedničkom ekonomskom prostoru. A Njemačka je u toj paradigmi bitna zbog toga što nekako s tim podržava logiku boljih međususjedskih odnosa u regionu preko ekonomije. Ide se logikom da ako bi svi imali posao, bolje uslove i bolji standard i ako bi svi međusobno ekonomski sarađivali, onda bi se i nacionalne i etničke predrasude i barijere smanjivale”, ocijenio je Kočan.

Što se tiče BiH, on misli da može imati koristi od toga ako se pažljivo pripremi i bude vidljiva u procesu koji će GIZ voditi.

“Nadam se da će uključiti i organizacije i aktere iz RS i FBiH jer ako se ne povede računa o tome, onda će BiH dobiti samo još jedan dokument bez sadržine”, rekao je on.

Vezane vijesti

TUZLA