17.8 C
Tuzla
10.06.2023.

Evropski sud za ljudska prava: Obavezno cijepljenje je legalno

Evropski sud za ljudska prava donio je presudu da je obavezno cijepljenje legalno i da će možda biti potrebno u demokratskim društvima.

Presuda je donesena u četvrtak i uslijedila je nakon zaključka žalbe koje su češke obitelji podnijele sudu zbog obveznog cijepljenja djece, piše DW.

Evropski sud za ljudska prava, kojem su se obratili roditelji djece iz Češke koja nisu primljena u vrtić zbog neprimanja cjepiva, ocijenio je da je obvezno cijepljenje “neophodno u demokratskom društvu”.

“Ova presuda povećava mogućnost obveznog cijepljenja u uvjetima trenutne epidemije Covida-19”, rekao je agenciji France presse odvjetnik Nikola Ervije koji je specijaliziran za ESLJP. On, međutim, ističe “slobodu procjene koju je sud prepustio državama po pitanju politike cijepljenja”.

 

Ovaj stručnjak također ukazuje da odluka suda konstantira “generalni konsenzus o pozitivnim efektima cijepljenja koja se ne dovodi u pitanje zbog neizbježnih neželjenih efekata, jer postoji striktna znanstvena kontrola”, piše N1.

Legitimni ciljevi zaštite zdravlja

Sud, kako dodaje, podržava “princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje cijepljenja svima, čak i onima koji se osjećaju manje ugroženima bolešću, kada je riječ o zaštiti najugroženijih osoba”.

ELJSP ocjenjuje da obavezno cijepljenje djece u Češkoj protiv devet bolesti (difterija, tetanus, dječja paraliza…) ne predstavlja kršenje odredbi Europske konvencije o ljudskim pravima kad je riječ o “pravu na poštovanje privatnog života”.

“Politika cijepljenja slijedi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime cjepivo i one koji ne mogu biti cijepljeni iz medicinskih razloga”, ističe sud i dodaje da osobe koje ne mogu primiti cjepivo onda “zavise od kolektivnog imuniteta da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti”.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!