7 C
Tuzla
13.04.2024.

FBiH u izgradnji ima 38 kilometara autoceste i osam aktivnih gradilišta

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je jučer sastanak u Mostaru sa ministrom prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine Denisom Lasićem sa kojim je razgovarao o izgradnji Koridora Vc, Jadransko-jonskoj autocesti i stanju u zračnom prometu.

Kako je istakao ministar Lasić, dio Koridora Vc koji prolazi kroz Federaciju BiH iznosi 273 km, a do sada su izgrađena 102 km.

“Trenutno je u izgradnji 38 kilometara autoceste, odnosno osam je aktivnih gradilišta. Također, zatvorena je finansijska konstrukcija za sve planirane dionice, osim od Ovčara do Bradine“, objasnio je ministar Lasić.

Ministar Mitrović je informirao ministra Lasića da će do kraja godine biti poznato koja će se trasa od pet ponuđenih izabrati za izgradnju buduće Jadransko-jonske autoceste, koja treba spojiti našu zemlju sa Hrvatskom i Italijom, odnosno Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom.

Naime, Jadransko-jonska autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu počinje u Počitelju, a završava u Aranđelovu kod Trebinja na granici sa Crnom Gorom. Plansko-projektnom dokumentacijom ove autoceste predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku bude oko 110 kilometara.

Uslijed pada zračnog prometa od preko 90% zbog pandemije koronavirusa, i zrakoplovna industrija se suočava sa značajnom finansijskom krizom. Stoga su se sagovornici složili da je potrebno pomoći Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH kako bi lakše prevazišla teške posljedice pandemije.

Ministar Mitrović je naglasio da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzelo dodatne aktivnosti na iznalaženju rješenja za pomoć institucijama civilnog zrakoplovstva u cilju osiguranja nastavka njihovog nesmetanog rada.

Ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom kvalitetnom i uspješnom saradnjom te zaključili da je neophodno uspostaviti što bolju koordinaciju između svih resornih ministarstava o svim pitanjima iz njihovih nadležnosti, piše Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA