13 C
Tuzla
23.02.2024.

FBiH: U protekla 24 sata potvrđeno 197 novih slučajeva COVID-19 i zabilježena dva smrtna slučaja, oporavilo se 158 pacijenata

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH je testirano 1.126 uzoraka, od kojih je 197 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 79.347 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 5.279 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH je oporavljeno 2.377 pacijenata,  158 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 2.787 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježeno 115 smrtnih slučajeva. U posljednja 24 sata prijavljena su dva smrtna slučaja, preminuli su muškarci iz Sarajeva (1955.) i Banovića (1948.)

U uvjetima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije preporučuje se građanima da izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje. Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra,često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva koja je na snazi,  nalaže se svim pravnim i fizičkim osobama, koja zapošljavaju više od 20 djelatnika, a koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, da što hitnije donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a tekst Naredbe koja je na snazii Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

Vezane vijesti

TUZLA