11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Fejzić: Pripreme za 26. godišnjicu genocida u Srebrenici teku prema planu

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida Hamdija Fejzić kazao je da pripreme za obilježavanja godišnjice genocida teku prema planiranoj dinamici.

– Danas smo usvojili i nacrt programa koji će da pređe u konačni program obilježavanja na sljedećem sastanku koji će biti zakazan između 15. i 20. juna. Na ovom sastanku smo uglavnom napravili konture obilježavanja 26. godišnjice. I ove godine, kao i prošle, imamo situaciju da pandemija koronavirusa utiče na obilježavanje. Međutim, mi ćemo se usmjeravati i određivati prema mjerama – rekao je Fejzić nakon sastanka.

On je naveo i da je pokrenuta inicijativa preživjelih žrtava da se promijeni naziv “Marša mira“ u Marš sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.

– Došli smo do zaključka da je to dobra inicijativa, pozdravljamo je, ali je došla dosta kasno i treba vremena da bi inicijativu stavili u proceduru i donijeli konačnu odluku – potcrtao je Fejzić.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA