11.7 C
Tuzla
23.04.2024.

FIFA doživotno suspendovala 28 osoba

Etička komisija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) doživotno je suspendirala 28 osoba od 2017. godine, navodi se u četvrtak objavljenom izvještaju krovne fudbalske organizacije.

To je gotovo polovica od 56 izrečenih sankcija, a najviše kazni odnosi se na primanje mita i korupciju.

Čak šest kažnjenih je bilo u samom vodstvu, Izvršnom odboru ili Vijeću, a 29 su bili predsjednici nacionalnih saveza. Suspendirani su morali platiti i 21.3 miliona dolara.

Izvještaj o disciplinskim kaznama i etici FIFA-e pruža analizu i detaljnu statistiku više od 800 slučajeva koje su dva pravosudna tijela rješavala tokom prošle sezone.

Od ukupnog broja, 703 slučaja odnose se na Disciplinsku komisiju, koja pokriva vrlo širok raspon tema, uključujući čisto pitanja fudbalskog takmičenja, zaštitu maloljetnika, vlasništvo treće strane (TPO), namještanje utakmica, doping i provođenje odluka koju su donijela druga pravosudna tijela.

Izvještaj također sadrži detaljnu analizu rada nezavisnog etičkog povjerenstva, čija je odgovornost zaštita nogometa od opasnosti ili štete kao posljedica nezakonitih, nemoralnih ili neetičkih metoda i praksi. Pregled daje ključne statistike o vrstama slučajeva koje rješavaju dvije komore Etičkog povjerenstva i izrečenim sankcijama.

Antidoping izvještaj sadrži detaljan pregled svih doping testova provedenih na FIFA-inim takmičenjima od 2019. do 2020. godine.

Na SP-u fudbalerski 2019. u Francuskoj, SP-u U-17 2019. u Brazilu, SP-u u fudbalu na pijesku 2019 u Paragvaju, te klupskom svjetskom prvenstvu 2020. u Kataru obavljeno je 2.085 testiranja, a pet je bilo pozitivno. U tri slučaja sportaši su imali valjanu medicinsku dokumentaciju, a u druga dva slučaja pokrenut je postupak, s tim da je jedan igrač kažnjen na 20 mjeseci, a drugi slučaj je još u toku, prenosi Hina.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA