-1 C
Tuzla
20.04.2024.

Filozofski fakultet obilježio Dan nezavisnosti promocijom višetomnog djela Historija BiH

Dan nezavisnosti BiH obilježili su i na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Bila je ovo prilika za promociju višetomnog djela Historija BiH.

O historiji svoje domovine Tarik Softić zna dosta. Posebno o ovom važnom datumu i sticanju nezavisnosti. Kaže, to je trebao biti datum za bolje sutra BiH, ali i danas je mnogo onih koji rade protiv zemlje i u korist drugih, pa situacija nije zadovoljavajuća. Svoju ulogu u cjelokupnoj situaciji imaju velike sile, a njihovi interesi su različiti. No, ipak vjeruje u opstojnost i prosperitet države. I kroz studij, a i u slobodno vrijeme voli istraživati o historiji zemlje.

”Već smo se izborili za svoju nezavisnost, mnogi su bili protiv te nezavisnosti. Ne smijemo posustajati, nadam se u veliko bolje sutra, nadam se da nećemo posustajati pred politikama koje su protiv BiH”, navodi Tarik.

Ne posustaju ni profesori sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli koji rade na prezentaciji historije i vrijednosti naše zemlje. U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti promovisali su višetomno djelo Historija BiH, što je, kako navode, generacijski projekat.

”Zašto je bitno da mlade generacije prisustvuju ovakvim događajima? Zato što se država na prvom mjestu čuva i brani znanjem. Vrlo bitno je da mlade generacije poštuju naučne standarde, a poštivanje naučnih standarda znači ustvari poštivanje historijske istine, a to predstavlja ova edicija odnosno Historija BiH napisana u šest tomova”, kazala je prof. dr. Mersiha Imamović, voditeljica Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ovo djelo sadrži historijske podatke od postanka naše zemlje do sada. O periodima kada je bila rimska uprava u BiH se malo govori i kroz nastavu, ali je sada dio ovog djela, koje će moći izučavati i mladi ljudi. Jer, kako navode profesori, bitno je poznavati prošlost svoje domovine.

”Višestruka je važnost i značaj ove knjige, obzirom da je na njenoj izradi učestvovalo 47 doktora nauka, historičara, politologa i stručnjaka drugih profila koji su obradili cjelokupan tok bosanske historije, od prahistorije i antike do konca 20 stoljeća i zaključno sa Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine”, ističe prof. dr. Adnan Jahić, član Uredništva edicije Historija BiH.

Tarik s početka priče vjeruje da će mu upravo ova publikacija biti od koristi jer na jednom mjestu ima priliku čitati o cjelokupnoj historiji. Navodi da će je preporučiti i prijateljima, kako bi uvidjeli kroz šta je Bosna i Hercegovina prolazila kroz historiju, pod čijom je čizmom sve bila, da bi postala nezavisna.

Vezane vijesti

TUZLA