11 C
Tuzla
23.02.2024.

FMON podržao 18 projekata bilateralne naučno-tehnološke saradnje sa Slovenijom

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u okviru Konkursa za finansiranje bilateralne naučno-tehnološke saradnje Bosne i Hercegovine sa Republikom Slovenijom za period 2021.-2023. godina podržalo 18 istraživačkih projekata institucija sa područja Federacije BiH.

Sporazum o bilateralnoj naučno-tehnološkoj saradnji sa Republikom Slovenijom je sklopljen 1995. godine i predstavlja prvi u nizu sporazuma ovog tipa koje je Bosna i Hercegovina sklopila sa nekom od stranih država.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je do sada podržalo više od 250 projekata bilateralne naučno-tehnološke saradnje istraživačkih ustanova sa područja Federacije, koji su uspješno realizirani u partnerstvu sa institucijama i istraživačima iz Slovenije.

Posebna pogodnost u okviru realizacije projekata, koju dodatno finansira Slovenija je mogućnost tromjesečnog istraživačkog boravka u Sloveniji za mlade istraživače iz BiH.

Mladi istraživači do 32 godine su obavezno uključeni u bh.timove, a duži boravak im omogućava da u Sloveniji obave doktorska istraživanja ili realiziraju doktorski studij na prestižnim slovenačkim univerzitetima, odnosno da ostvare kontakte i dogovore nastavak saradnje sa partnerima država Evropske unije.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA