10.5 C
Tuzla
23.04.2024.

Formiran klub nezavisnih zastupnika u Parlamentu FBiH, traže skraćenje policijskog sata

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Zeid Mujić, Bahrudin Šarić i Nihad Čolpa dostavili su rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH obavijest o formiranju kluba nazavnisnih zastupnika, Pokret, u ovom domu, te inicijativu o Izmjeni Naredbe o zabrani kretanja na teritoriji FBiH.

– Dostavili smo incijativu kojom zahtijevamo da se pristupi izmjeni Naredbe o zabrani kretanja na teritoriji FBiH na način da se zabrana kretanja FBiH ograniči u periodu od 23.00 do 05.00 sati. Od početka pandemije vlast je istrajna u tome da su mali biznisi i neodgovorni građani krivi za pune Covid ambulante. Građani i privreda u FBiH više od godinu dana dana poštuju mjere koje su vrlo često nerazumne i nepotrebne. Jedna od tih mjera je i ograničenje kretanja u FBiH u vidu policijskog sata od 21.00 do 05.00 sati, koja je zadala veliki udarac ekonomskoj aktivnosti u FBiH – saopćili su.

Tvrde da javnosti nije obrazloženo zašto je prema aktuelnim mjerama sigurnije ručati u restoranima tokom dana ili se voziti u prepunom javnom gradskom prijevozu nego večerati u restoranu sa razmaknutim stolovima uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

– O tome koliko su mjere efikasne najbolje govore brojevi zaraženih i preminulih osoba u našoj državi u odnosu na druge. BiH je konstantno pri vrhu neslavne ljestvice smrtnosti po glavi stanovnika. Potrebno je promijeniti pristup kako bi imali više zdravlja i posla, sa ovakvim mjerama nemamo nijedno ni drugo – rekao je predsjednik kluba Nihad Čolpa, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA