25 C
Tuzla
15.04.2024.

/FOTO/ Gdje se vrše radovi na zamjeni vrelovodnih cijevi?

Javno preduzeće Centralno grijanje d.d. Tuzla na Stupinama trenutno vrši remontne radove odnosno zamjenu dotrajalih cijevi na magistralnom vrelovodu. Radovi se izvode s ciljem osiguranja protoka veće količine vode za zagrijavanje ovog dijela grada i stvaranja mogućnosti priključenja novih objekata na sistem grijanja.

”Trenutno ovdje smo zatvorili saobraćajnicu ulica Maka Dizdara i imamo spajanje sa ulicom 15. maja, u toku su radovi na izvođenju zamjene magistralnog vrelovoda, mijenjamo cijevi DN 400 sa cijevi DN 500, završavamo ovaj dio lire. Prvo ćemo napraviti izlaz iz Stupina, privremeno dok ne budemo testirali na hladni tlak naš magistralni vrelovod”, kaže Suljo Sarić, tehnički direktor JP Centralno grijanje d.d. Tuzla.

Nakon toga će uslijediti termoizolacija i građevinsko zatrpavanje na ovoj dionici puta, kada će biti ponovo normalizovano saobraćanje. Na ovom dijelu vrelovoda sada će biti povećan profil cijevi, pa samim tim bit će veći protok vrele vode za ovaj dio grada. U neposrednoj blizini, kod mosta na Jali, vrše se također radovi na zamjeni cijevi, a uskoro će uslijediti spajanje cijevi sa ove dvije lokacije, od Stupina prema Brčanskoj Malti. Izvođač radova u ime Centralnog grijanja također je vršio remontne radove na Sjenjaku. Ukupna vrijednost radova na Stupinama i Sjenjaku je oko 500 hiljada KM.

”S ovim ćemo postići da u istočnom dijelu grada imamo veću količinu vode, tako da imamo mogućnost priključenja novih objekata koje se rade u ovom dijelu grada”, navodi Sarić.

Remontni radovi ovog preduzeća izvode se i na drugim lokacijama.

”U završnoj smo fazi i na pješačkom mostu kod Livnice, tu ćemo početi sa testiranjem na hladni tlak našeg vrelovoda 6. jula, odnosno u toku sedmice ćemo zapuniti vrelovod do komore K11 u bivšoj Livnici”, kaže on.

Također su započeti radovi na rekonstrukciji postojećeg vrelovodnog ogranka za Novo naselje Solina.

Vezane vijesti

TUZLA