14 C
Tuzla
19.04.2024.

/FOTO/ Građevinsko-geodetska škola Tuzla slavi 60. rođendan, poklon Frenkija za jubilej

Profesorica Amela Karahodžić dugodišnja je uposlenica Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla. Nekada je i sama pohađala ovu školu i rado se sjeća đačkih dana. Kaže, u školi se mnogo toga promijenilo, nekada je to izgledao previše ozbiljno, a moderno doba je donijelo određene promjene, što je po njenim riječima, mnogo bolje i za učenike i za profesore.

”Ja kao učenik u svojoj školi, nisam ulazila u zbornicu. Međutim, vrijeme je učinilo svoje da smo se promijenili, sada je sasvim normalno da učenik dođe u zbornicu, da nas pozove, mi smo na usluzi učenicima, razgovaramo, dogovaramo se. Naravno da je škola mnogo bolje tehnički opremljena, a i učenici sada dolaze drugačiji nego prije”, kaže profesorica Karahodžić.

Mješovita srednja građevinsko-geodetska škola Tuzla kroz 60 godina postojanja se mijenjala, pa je tako nekada bilo više smjerova, postojali su oni smjerovi koji obrazuju tehničare visokogradnje, niskogradnje ili hidrogradnje ili tehničari za željeznice, što nije slučaj danas. Ovo je sada moderna obrazovna ustanova koja školuje kadar za zanimanja poput arhitektonskog, građevinskog i geodetskog tehničara, zidara, keramičara, armirača, ali i izolatera ovojnice objekta.

”Možda je nekome neobično, ali u našoj školi ima i umjetnička škola i vrlo uspješno radi, imamo dva smjera slikarski dizajn i grafički dizajn. To je dobar spoj građevine i umjetnosti”, ističe ona.

Direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla Nihad Zahirović navodi da je prve godine u Građevinsko-geodetsku školu u prvi razred upisano 1.500 učenika.

”Mi trenutno obrazujemo 280 učenika raznih zanimanja, profesija, ali mogu reći da i ovih 280 učenika pokazuju izvrsne rezultate potopomognute našim profesorima. Idemo u korak s vremenom, određena zanimanja smo modernizovali”, kaže Zahirović.

Profesorica Jasminka Dropić je iz škole izvela brojne generacije u 29 godina rada u ovoj obrazovnoj ustanovi. Sjeća se i ona početaka rada, koji nisu bili baš u najbolje doba.

”Ja sam počela raditi ratne 93. i prvi momenat kada sam ušla u učionicu u 11 sati tog 15. novembra pukla je granata. Bilo je nezaboravno, i sve je dalje išlo u sjećanje na tu granatu, malo je potisnuto, ali djeca su se oduvijek borila, to je ono što je mene uvijek impresioniralo, jako su se trudili, ta ratna doba, pješačili su, bili su fenomenalni”, naglašava ona.

Današnje generacije su drugačije, pa se i profesori prilagođavaju, prate njihove zahtjeve, što je posebno izraženo u vremenu pandemije.

”Možda je najkarakterističnije to što mi je jedan učenik došao neki dan i rekao, hvala vam jer ste nas podržavali onim stihovima. Ja sam im stalno neke pjesme i stihove slala, kaže išli ste nam na živce u ta doba, ali sad shvatam koliko je to bilo ohrabrujuće i moćno i hvala vam puno. E, to su te stvari”, rekla je profesorica Dropić.

Značajan jubilej ove škole obilježava se brojnim aktivnostima, počelo je učešćem na okruglom stolu povodom Dana spomenika, a nastavljeno danas kada je upriličena promocija knjige nekadašnjeg učenika škole Adnana Hamidovića Frenkija koji je za 60. rođendan, školi poklonio grafit. Njegova sjećanja na đačko doba su baš pozitivna.

”Da nisu bila pozitivna ne bi danas bio tu da zajedno s njima slavim rođendan. Imao sam lijepo iskustvo ovdje, zapravo pristup nekih profesora na mene tada je na neki način označilo moj dalji put. Jedna od profesorica je prepoznala moj talenat prema grafitima pa mi dala da crtam u školi a evo i danas crtamo”, rekao je Frenkie.

Sjeća se da je profesorica bosanskog jezika prepoznala njegov talenat za pisanje, pa je iz pismenog sastava o opisivanju Tuzle dobio najbolju ocjenu. Taj tekst je zapravo njegova prva verzija pjesme ”Hajmo ih rušit”.

”Taj vjetar u leđa od njih mi je dosta pomogao u daljem životu. Jako lijepo iskustvo imam, puno prijatelja koje sam stekao za vrijeme školovanja i koji su mi i danas prijatelji. Ja sam bio već na jednom od prijašnjih rođendana, tada smo imali koncert u sportskoj hali, danas sam opet tu, pričali smo o grafitima, crtamo ovdje na ulazu”, istakao je Frenkie.

Obilježavanje godišnjice nastavljeno je projekcijom filma o dosadašnjem radu, a u subotu će na Trgu slobode biti upriličena prezentacija rada škole, uz praktičan rad sa nastavnicima partnerske Polybau škole iz Švicarske. Iz škole pozivaju buduće srednjoškolce, roditelje i privredne subjekte da dođu na Trg i pogledaju ono što rade učenici škole, a bit će prezentovan rad izolatera ovojnice objkta, keramičara i zidara.

Vezane vijesti

TUZLA