/FOTO/ Kuća sporta u Tuzli: Prikazani baština i važni momenti crveno-crnog simbola grada

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tuzla je zahvaljujući radu i entuzijazmu ljudi u Upravi Radničkog sportskog društva ”Sloboda” dobila Kuću sporta, koja je muzej onoga što se veže za Slobodu i ovo društvo. Na jednom mjestu, u srcu grada, prikazani su važni momenti za Slobodu i rad u proteklih 100 godina. Svečanost otvorenja Kuće sporta bit će upriličena 1. oktobra, u okviru obilježavanja Dana oslobođenja Tuzle.

1919. je sve počelo. U 100 godina postojanja Radničkog-sportskog društva bilo je svakakvih momenata, od zabrane rada, mijenjanja imena, do osvajanja najznačajnijih trofeja. Dio toga, iz bogate historije ovog društva, odnosno klubova koji ga čine, sada je prikazan na jednom mjestu, u Kući sporta. Projekat je nastao zahvaljujući volji i entuzijazmu Uprave RSD-a, koja je građanima odlučila pokloniti muzej onoga što se veže za Slobodu, simbol grada.

”Najvažniji aspekt je da smo uradili nešto se prvi puta radi u BiH. Osjećam se najponosnije, poslije toliko rada u sportu. Moje srce i životni san se ostvario, što je Tuzla dobila to što je dobila”, navodi Aid Berbić, predsjednik UO Radničkog sportskog društva ”Sloboda”.

Svaki kutak Kuće sporta osmišljen je sa posebnim žarom, i kako navode incijatori projekta, srcem. Kuća je inovativna, sadrži instalacije i multimediju, pa samo u par koraka, naprimjer možete pogledati utakmicu košarkaša Slobode od prije 20 i više godina. Cjelokupan koncept je vezan za simbole i boje Slobode.

”Kuća sporta je dizajnirana kao sklop analognih i digitalnih instalacija, ona je jedna prostorna knjiga u koju svaki posjetilac može ući, pronaći sebe među legendama, ona je interaktivna instalacija, gdje posjetioci mogu da se igraju, da pronađu nove sadržaje, da provedu puno vremena u njoj i da pronađu ono što ih interesuje”, ističe Edina Selesković, autorica postavke i kustosica.

U izgradnji Kuće sporta umnogome su pomogli i nekadašnji sportisti, građani, vjerni navijači, koji su inicijatorima projekta dodijelili fotografije koje su vezane za klubove Slobode.

”Nastavila se jedna interakcija sa građanstvom, sa sportistima. Preko 10 hiljada materijala se dobilo u različitim oblicima koji su korišteni kao građa za eksponate, trebalo je to selektirati, izabrati najvažnije, da se približi to građanstvu”, rekao je Jasenko Elezović, član Tima projekta.

Bit će ovo pravi poklon gradu i građanima za Dan oslobođenja grada – 2. oktobra. Svečano otvaranje Kuće sporta je zakazano za 1. oktobar u 19 sati. Za 100-tu godišnjicu RSD-a Sloboda nastao je i film, te almanah i monografija, a zbog pandemije nije bilo prilike da se to adekvatno prikaže, pa će posjetitelji Kuće sporta imati priliku pogledati na samom otvorenju.