21.7 C
Tuzla
04.07.2022.

/FOTO/ Nova oprema za Osnovnu školu ”Novi Grad”, sticanje znanja iz oblasti tehnologija

Učenici i nastavnici Osnovne škole ”Novi Grad” Tuzla od danas u školi imaju na raspolaganju novu opremu za praktične vježbe. Dio je ovo projekta opremanja takozvanih STEM učionica, koji realizuje UNDP u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke TK. Učenici ne kriju svoje oduševljenje nabavljenom opremom.

Umjesto samo teorijskog dijela učenja, ubuduće će iz nekoliko predmeta učenici ove škole moći učiti i praktično. Iako je kraj školske godine, sretni su jer će već od naredne, svoje znanje primijeniti i kroz igrokaze u STEM učionici.

”Sad kad smo dobili mnogo ovih kao za ekperimente iz biologije i fizike, vjerovatno će biti efikasnije nego da samo čitamo oglede, vjerovatno ćemo moći da radimo, bit će puno zanimljivije, kao ono što smo vidjeli u filmovima, moći ćemo primijeniti u pravoj školi”, navodi Nela Halilović, učenica Osnovne škole ”Novi Grad” Tuzla.

STEM učionica je zapravo učionica za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Na području Tuzlanskog kantona samo četiri škole posjeduju učionice sa novom opremom. Iz ove škole naglašavaju da je odgovornost i obaveza nastavnika i zaposlenih da tokom edukacije koriste savremenu opremu, što generalno nije slučaj u obrazovnom sistemu.

”Mi sve hvalimo da je naša nastava jednostavno savremena. Međutim, samo ispitivanje PISA je pokazalo da mi nemamo tu funkcionalnu pismenost. Nama je ovo prilika da popravimo to stanje i taj procenat, korak po korak vjerovatno, učenici Osnovne škole ”Novi Grad” imat će na raspolaganju nešto što imaju učenici u cijelom svijetu i imat ćemo obrazovanje za 21. vijek”, ističe Sabina Jogunčić, direktorica Osnovne škole ”Novi Grad” Tuzla

Ova učionica je opremljena zahvaljujući sredstvima UNDP-a i Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

”Ovo je jedan interdisciplinarni pristup sticanju novih znanja iz oblasti tehnologija, gdje su učenici dobili računare, pametnu tablu, određenu opremu, ali će stići i 3D printeri, što će podstaći učenike da razvijaju svoja znanja i vještine ka novim tehnologijama”, kaže Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Projekat opremanja STEM učionica u Tuzlanskom kantonu vrijednosti je 200 hiljada KM, od čega je 60 hiljada osigurala Vlada, a ostalo su sredstva UNDP-a. Pored Osnovne škole ”Novi Grad”, opremljenje su učionice u Prvoj osnovnoj školi Živinice, Mješovitoj srednjoj elektrotehničkoj školi Tuzla i Mješovitoj srednjoj školi Gračanica.

POSLJEDNJE DODANO