11.7 C
Tuzla
03.10.2022.

(FOTO) Prvačići u OŠ ”Miladije” zasadili drveće – ”Ekologija je ključna za opstanak”

Muhamed Gobeljić je danas zasadio prvo stablo u svom životu. To je učinio prvog dana škole, a uz pomoć nastavnika i ekološkog odbora do kraja devetog razreda njegovo stablo će narasti, baš kao i Muhamedovo znanje.

”Šta si ti Muhamede danas radio? – Sadio drveće. Osim što si sadio drveće šta si još radio? Upoznao nove drugare.”

Svoje prvo stablo danas je zasadio i Zlatan Ćorić zajedno sa novim prijateljima. Oni će zajedno učiti pisati, čitati i računati, a zauvijek će im ostati u sjećanju ovaj prvi dan škole: ”Sretan sam što ću upoznati nove drugare.”

Sadnja drveća upriličena je u okviru Svjetskog dana klimatskih promjena, a organizator je Ekološki savez Eko-zeleni. Cilj im je, kažu oni, razviti ekološke navike kod najmlađih. Ovom akcijom naše društvo se pridružilo milionima ljudi civiliziranog svijeta u akciji za bolju klimu na planeti Zemlji. Predsjednik saveza također je pozvao sve škole da počnu težiti modelu ”zdrave škole” – što je naziv za novu pedagošku doktrinu.

”Ukratko to  podrazumijeva da što više razvijamo ekološki odgoj i obrazovanje jer ekološki odgoj je definisan kao obrazovanje za opstanak. To je ključ za opstanak na planeti. Neće ekološki osviješten čovjek  poniziti prirodu, pored takvog čovjeka teče čista i zdrava voda, pored ekološki odgojenog čovjeka parkovi su uređeni, sve livade su u harmoniji, biljni i životinjski svijet se razvija!” – rekao je prof.dr. Muhamed Omerović, predsjednik ekološkog saveza ”Eko zeleni” TK.

Ova škola tako je danas dobila ekološki uređenu ljetnu učionicu na otvorenom okruženu prelijepim sadnicama raznobojnih grmova, klupom, eko tablom i cvijećem.

”Imali smo želju da učenike naše škole potaknemo na dalje razvijanje ekološke svijesti jer će oni ovu eko učionicu imati devet godina i vodit će računa o njoj,” smatra Alma Spahić, direktorica OŠ ”Miladije” Tuzla.

Na ovaj način kod učenika se razvija ekološki humanizam. Oni će, sigurni su organizatori današnje sadnje drveća, o okolini voditi više računa nego prethodne generacije. Na njima je velika odgovornost, ali i nada da će brinuti o Majci Zemlji.

 

 

POSLJEDNJE DODANO