8 C
Tuzla
25.02.2024.

/FOTO/ Rekonstruisana i posljednja dionica na regionalnom putu Tuzla – Čelić

Regionalni put Tuzla – Čelić od danas je u potpunosti prekriven asfaltnim zastorom. Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović je danas sa članovima Vlade i direktorom Direkcije regionalnih puteva Zijadom Omerčićem svečano otvorio i posljednju asfaltiranu dionicu ovog regionalnog pravca.

”Kada je u pitanju ova posljednja dionica, radi se o sanaciji i rehabilitaciji oko 1.750 metara ovog putnog pravca, za što je Direkcija regionalnih cesta uložila skoro 2 miliona KM. Radilo se o jednoj relativno zahtjevnijoj dionici, sa određenim brojem nešto zahtjevnijih elemenata, što su izvođači radova kvalitetno savladali. Uz ove radove u proteklom periodu smo sanirali i određena oštećenja koja su se, kao rezultat korištenja puta pojavila na drugim lokalitetima, tako da sa zadovoljstvom danas svečano možemo otvoriti ovaj putni pravac”, rekao je danas direktor Omerčić.

”Zadovoljstvo nam je danas građanima, svečanim otvorenjem, na korištenje predati modernu putnu saobraćajnicu koja ima višestruki značaj. Ovaj putni pravac građanima Tuzle nudi trunutno najbrži i najbliži izlazak prema Čeliću, Brčkom i dalje prema Europskoj uniji. S druge strane on približava Čelić Tuzli kao centru Kantona”, kazao je danas nakon otvorenja premijer Tulumović, ističući da će ovaj putni pravac sigurno doprinijeti bržem i lakšem kretanju stanovništva.

”Ova dionica i ovaj putni pravac imaju veliki značaj, posebno sada kada je, zbog radova na sanaciji Tunela u Ormanici, mosta na ulazu u Srebrenik, ali i uopće zbog opterećenosti magistralnog puta Tuzla – Orašje ovaj putni pravac najbrža konekcija Tuzle sa Brčkim, Orašjem i dalje izlaskom u Europsku uniju. Kada je u pitanju prvenstveno putnički saobraćaj, ova dionica ima ogroman potencijal jer nudi mogućnost da u određenoj mjeri i rastereti saobraćaj na navedenoj dionici magistralnog putnog pravca, a time i da direktno utiče na povećanje nivoa sigurnosti na ovom magistralnom putu. Također, imajući u vidu aero – zagađenje u Tuzli, Tuzlaci, ali i svi drugi sada brzo i lako mogu koristiti potencijale izletišta u i oko Lovačkog doma ovdje na lokalitetu Stare Majevice, što je i određeni doprinos našoj lokalnoj turističkoj ponudi”, rekao je ovom prilikom ministar trgovine, turizma i saobraćaja Edin Buševac.

Uz premijera Tulumovića, ministra Buševca i direktora Omerčića, današnjem događaju prisustvovali su i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović, te načelnik Općine Čelić Sead Muminović.

Vezane vijesti

TUZLA