12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

/FOTO/ U TK stiglo hiljadu vakcina AstraZeneca, sutra doprema zdravstvenim ustanovama

U Tuzlanski kanton danas je dopremljeno hiljadu vakcina AstraZeneca od donacije Republike Srbije. Vakcine će biti već sutra na raspolaganju zdravstvenim ustanovama koje će vršiti vakcinaciju. Federacija BiH i kantonalni zavodi dobili su saglasnost da će isto ovoliko vakcina stići u narednih 12 sedmica, kada će biti vršena revakcinacija.

Hiljadu doza vakcina sutra će iz prostorija Zavoda za javno zdravstvo TK biti dopremljeno zdravstvenim ustanovama. Na osnovu plana, bolnice i domovi zdravlja će krenuti u vakcinaciju zdravstvenih radnika, koji su prioritet u ovoj fazi vakcinacije.

”Svih hiljadu doza će se dati kao prva doza, a očekuje se u nekom periodu od 12 sedmica da će stići i donacija druge doze od pet hiljada za Federaciju BiH iz Republike Srbije, za što smo dobili potvrdu od Ministarstva civilnih poslova BiH odnosno njihovog kontakta u Srbiji”, navodi dr. Majda Sarihodžić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Tu pismenu saglasnost tražili su kantonalni zavodi za javno zdravstvo, jer se javio strah kod medicinskog osoblja za vakcinaciju. Naime, postavilo se pitanje šta ukoliko ne bude druge doze, kako će to uticati na čovjeka koji primi samo jednu dozu. Iz Sindikata zdravstva  kažu da i samo jedna doza, ne može imati negativne efekte.

”Primanje samo prve doze vakcine je dovoljan pokazatelj da vi nećete teško obolit, nećete steći pravi imunitet koji pokazuje ta vakcina, ali nema nikakvih negativnih pojava, vezanih za to, ako, u najgorem slučaju, ne primite tu drugu”, kaže Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH.

Stav Sindikata zdravstva je da zdravstveni radnici trebaju primiti vakcinu, posebno osobe koje su u direktnom kontaktu sa kovid oboljelim pacijentima.

”Mi ćemo se držati tog stava i primit ćemo vakcine, odnosno ljudi će se sami izjasniti pojedinačno, da li žele ili ne žele”, rekao je Latifović.

Vakcine AstraZeneca koje je Federaciji BiH donirala Republika Srbija ne zahtijevaju posebno skladištenje, nego prostorije koje se već koriste za čuvanje ostalih vakcina.

”Imamo kapacitete, ovo su vakcine koje se čuvaju na temperaturi od 2 do 8, ima obezbijeđen hladni lanac i u zdravstvenim ustanovama i u Zavodu za javno zdravstvo, ne traže neko posebno skladištenje”, rekla je dr. Sarihodžić.

Hiljadu vakcina je nedovoljno za vakcinaciju svih zdravstvenih radnika u TK koji su izrazili želju za vakcinacijom, ali prioritet su osobe koje su na prvoj liniji, odnosno u covid ambulantama i bolnicama, te zaposleni u porodičnoj medicini i prijemnim ambulantama.

Vezane vijesti

TUZLA