7 C
Tuzla
02.03.2024.

Fra Nikolić: Božić smo dočekali drugačije, ali nismo tužni jer Božić budi prelijepe osjećaje

Sa molitvom na usnama pripadnici katoličke vjeroispovijesti dočekali su Božić. Božićno bdijenje je sinoć upriličeno u Franjevačkom samostanu – iako u izmijenjenim okolnostima zbog epidemije vjernici su i ovaj put osjetili ljepotu vjere, zajedništva i istinskih vrijednosti.

”Smisao Božića ostaje nepromijenjen. Svu dobrotu i ljepotu koji Božić donosi u čovjekov život ostaje trajno prisutna u čovjekovom životu. Trebamo se ponašati odgovorno, poduzeli smo sve da ne dođe do većeg okupljanja. Cilj nam je da svi odemo zdravi i dobro,” rekao je fra Željko Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.

Gvardijan je poručio vjernicima da životne okolnosti jesu izmijenjene, ali da su teška vremena prilika svakom vjerniku da čini dobro, te da bude solidaran.

”Ja ću kazati da smo dočekali Božić malo drugačije, nikako tužno… zato što Božić budi u čovjeku prelijepe osjećaje. Ova udaljenost na koju smo natjerani treba u nama proizvesti dodatnu snagu. Tako je to u životu vjernika. On iz svih muka treba da izađe jači. Poručujem vjernicima da će ovo sve proći da se ne boje, vjerujem da ćemo idući Božić provesti zajedno onako kako i treba biti,” kaže fra Nikolić.

Postanimo prijatelji jedni drugima, dodaje fra Nikolić, te pronađimo smisao u prešućenom činu solidarnosti sa siromašnima ovoga svijeta, u pruženoj ruci onima u potrebi, te u utjesi bolesnima. Vjernici objašnjavaju da ne osjećaju tugu, ali da  im svima nedostaje stari način dočeka Božića. Zbog epidemioloških mjera mnogi od njihovih najbližih nisu mogli doći u domovinu.

 A Božićnim bdijenjem slavi se Isusovo rođenje, pjevaju se božićne pjesme i upućuju iskrene molitve. To je ujedno najava Božića – najradosnijeg katoličkog blagdana.

 

Vezane vijesti

TUZLA